Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić: Građani se ne pridržavaju propisa o odvajanju reciklažnog otpada

BiH

Novi koncept prikupljanja gradskog otpada

Na području Kantona Sarajevo građani se ne pridržavaju propisa koji se odnose na odvajanje otpada koji se može reciklirati.

Glasnogovornik KJKP “Rad” Mirza Ramić izjavio je Feni da se, iako na kontejnerima piše koja vrsta otpada se odlaže, u tim kontejnerima pronađe i građevinski, komunalni, zeleni otpad i zemlja što trajno uništava i onaj dio reciklažnog otpada koji se pravilno odloži.

– Nešto malo bolja situacija je u ulicama Džemala Bijedića i Trg heroja gdje su instalirani podzemni i polupodzemni kontejneri, gdje se prema slobodnoj procjeni 80 posto stanovnika tih ulica pridržava propisa- kazao je Ramić.

Napomenuo je da su postrojenje za selekciju otpada i sortirnice za razvrstavanje otpada napravljene i u pogonu od 2006. godine.

– Osim toga na različitim lokacijama u Kantonu Sarajevo je postavljeno 500 reciklažnih kontejnera (za papir, PET plastičnu ambalažu, limenke i staklo) u kojima se vrši sekundarno odlaganje otpada, dok se primarno razvrstavanje otpada vrši na mjestu nastanka, tj., u domaćinstvima- istakao.

Prvi polupodzemni i podzemni kontejneri, u Kantonu Sarajevo zapremine 3.000 litara, postavljeni su na području općine Novo Sarajevo.

Projektom uvođenja podzemnih i polupodzemnih kontejnera želi se podstaknuti stanovništvo na recikliranje i primarnu selekciju otpada u svojim domaćinstvima.

Sadržaj reciklažnih kontejnera se odvozi u sortirnicu gdje se otpad razvrstava prema materijalu od kojeg je napravljen, skuplja se u boksove, gdje nakon što se skupi dovoljna količina šalje u presu gdje se balira i deponuje do transporta prema operaterima.