Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić i Koc: Prilika povratnicima da žive od svog rada

ramic i koc

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç susreli su se danas u Sarajevu, a osvrnuli su se na dosadašnja iskustva novog turskog ambasadora i različite vidove saradnje u kojima je napravljen napredak.

Ministar Ramić kazao je da su ambasadora informirali o projektima koje provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

– S akcentom na izvoz mesa i detaljima posljednje posjete delegacije Vlade Republike Turske s kojom smo razgovarali o temi izvoza mesa na tržište Turske i razmijenili iskustva u upravljenju razvojem izoliranih i slabije razvijenih područja – kazao je.

Osim kulturne i historijske povezanosti dvije države potrebno je, kazao je ambasador Koç, ostvariti veću saradnju i iskoristiti “naše mogućnosti kroz zapošljavanje i podršku povratnicima”.

– Dogovorene kvote za izvoz mesa i poseban status povratničkih zajednica u tom programu istovremeno imaju ekonomski cilj, ali i nastojanje da se socijalno pomognu ugroženi. Važno je da zajedno radimo na tome i povezujemo socijalnu i ekonomsku komponentu kroz sve aktivnosti koje realiziramo – kazao je.

Ministar Ramić naglasio je da, kroz ekonomsko osnaživanje povratnika, rade na sprječavanju dalje ekonomske migracije iz naše države.

– Od programa otkupa mesa korist će imati između 500 i 600 domaćinstava, što je važan doprinos poboljšanju ekonomske perspektive povratnika u izoliranim zajednicama. Hvala prijateljskom narodu Turske što kroz edukaciju, razmjenu iskustava i nove prilike pruža podršku povratničkoj populaciji i pruža im priliku da žive od svoga rada na svojoj zemlji – zaključio je ministar Ramić, prenosi Služba za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.