"to nema u ustavu"

Ramić na sjednici NSRS-a: Nagluplja stvar koju sam čuo je “omjer 49 i 51 odsto”

Srn2020-2-17_1548994_7 (1)

Zemljište u Federaciji BiH je državno zemljište. Federacija BiH njim upravlja i raspolaže isto kao što je RS upravljala i raspolagala ovim poljoprivrednim zemljištem

Edin Ramić, predsjednik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” rekao je da su na posebnim sjednicama suočeni sa situacijama da im se dolazi sa netačnim podacima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zemljište u Federaciji BiH je državno zemljište. Federacija BiH njim upravlja i raspolaže isto kao što je RS upravljala i raspolagala ovim poljoprivrednim zemljištem. Zamjena je teza da neko nekom otima zemljište, nego je pitanje vlasništva te zemlje, ko će s njom raspolagati, upravljati. Logično da to rade oni koji upravljaju tom administrativnom nekom cjelinom”, kazao je Ramić u obraćanju na sjednici Narodne skupštine RS.

On je istakao da je bilo logično da će Ustavni sud BiH osporiti ovaj zakon u RS-u.

“Najgluplja stvar koju čujemo ovih dana je taj odnos 49 i 51 odsto. Nađite mi premijeru u Ustavu BiH gdje piše taj odnos. Ne postoji”, rekao je Ramić.

On je istakao da je su posebne sjednice NS RS šou za građane.

“Mi smo danas u situaciji da imamo različita mišljenja o zakonima i tražimo nekog arbitra, iz razloga što nije provedena odluka o konstitutivnosti naroda koju je donio Ustavni sud BiH”, rekao je Ramić i dodao da bi u tom slučaju postajli mehanizmi kao u FBiH i dogovarali bi se.

Prema riječima Ramića “SDA ne koristi Ustavni sud BiH kao instrument svoje politike, nego koristi odredbe Ustava BiH i zakona da zaštiti vladavinu prava”.

Radovan Višković, premijer RS-a, rekao je nakon izlaganja Ramića da odnos 49 i 51 posto piše u Dejtonskom sporazumu, a da je “na osnovu njega napravljena ova BiH”.

“Nađite mi, nemojte obmanjivati građane, član Ustava BiH u kome piše da imovina pripada BiH, a ne entitetima”, kazao je Višković.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica NSRS, na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a o “Informaciji o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”. Zaključke o kojima će se izjasniti poslanici na kraju sjednice prethodno su usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS-a.