BiH

Ramsko jezero – nekad proklinjani turistički biser

25/07/2015

Mještani su nekada Ramsko jezero proklinjali. Danas ga zovu svojim biserom. Ponosni su na mogućnosti koje im ovo umjetno jezero otvara kao svojevrsno vraćanje duga zbog patnje koje su morali preživjeti njihovi djedovi.

Još neotkriveno bogatstvo Ramskog jezera taj, kako ga zovu ‘hercegovački biser’, prepoznali su i u dalekoj Australiji. Upravo tu je australska reprezentacija netom završila pripreme za Svjetsko U-23 veslačko prvenstvo u Bugarskoj, gdje su pripreme već izvodili njihove kolege iz reprezentacije Republike Hrvatske.

ramsko jezero

Svako jutro, veslači su klizili po mirnoj vodi jezera, uživajući u pogledu na pitoma ramska sela, odmarali se smješteni u Franjevački samostan Rama-Šćit, kušali domaću kuhinju, postizali vrhunsku sportsku formu u suvremenoj teretani.

“Prekrasno je ovdje. Čista priroda i nevjerojatno mirna voda. Naravno, bez morskih pasa i krokodila. Vjerujem da ćemo doći i sljedeće godine”, kaže Andrew Service, menadžer australske veslačke reprezentacije za DW, pri tom se stalno zahvaljujući domaćinima na gostoprimstvu.

Sve na jednom mjestu

Mirne vode Ramskog jezera, kao stvorene za veslače, prvi je “otkrio” izbornik Hrvatske veslačke vrste Srećko Šuk i toplo preporučio kolegama iz Australije. “Ovdje imamo sve u blizini i na jednom mjestu, a za sve što je bilo potrebno u susret su izišli ljudi iz općine. Ovdje se sada priprema vodeća veslačka reprezentacija, a nadam se da će uskoro doći i druge”, kaže ovaj izbornk za DW.

Lokalna vlast je prepoznala veliki turistički potencijal te ubrzano radi na formiranju turističkog ureda. “Radujemo se najavi mogućeg dolaska na pripreme i veslačkih klubova iz Njemačke. Zaista će biti veliki korak ako se Ramsko jezero brendira kao mjesto gdje veslači mogu imati odlične treninge, a ribolovci i kamperi savršeno mjesto za hobije i odmor”, kaže Ante Tomić, predsjednik mjesnog veslačkog kluba za DW.

ramsko jezero 2

Upravo je on, nerijetko, pomoć turistima-posjetiteljima pri obilasku Muzeja Franjevačkog samostana Rama-Šćit, smještenom uz obale Ramskog jezera i sagrađenog za vrijeme turske vladavine 1875. godine, građevini jedinstvenoj u Bosni i Hercegovini. Tu se posjetitelji upoznaju s nekadašnjim životom u ramskom kraju, ali i s vjernim prikazima flore i faune.

“Potencijala za turizam svakako ima”, komentira Tomić, “Jezero i područje godišnje posjeti od 10.000 do 15.000 posjetitelja, turista, ribolovaca, sportaša, ali nedostaje nam investitora i smještajnih kapaciteta”.

Nova nada za ostanak mladih

Međutim, kako se čini, ovdje neće prepustiti slučaju nevjerojatne mogućnosti koje im pruža Ramsko jezero, nekada simbol patnje i iseljavanja, a danas nova nada za budućnost i ostanak mladih u zavičaju.

“Moramo nastaviti raditi. Želimo odrediti turističke zone i regulacijski plan, urediti nekoliko plaža na jezeru. Upravo sada, usuđujem se kazati, radimo povijesne projekte, gradimo školu, starački dom, tržnicu, provodimo vodu do svakog sela”, kaže dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama, nadgledajući radove u središtu mjesta.

Ipak, hoće li prosperitet prepoznati i mladi u ovom kraju? “Da, nakon završenog studija vratit ću se u Ramu. Iako to sada možda ne izgleda previše obećavajuće, ovdje vidim svoju budućnost i to prvenstveno u turizmu”, zaključuje mladi Ramljak Ivan Perić, student Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.