Žurnal

Raskinut ugovor o kupovini starog baruta iz Vitezita, ali priča o pljački nije završena

vitezit 12

Izuzetno nepovoljan ugovor je raskinut, a na sastanku povjerilaca je izrečeno da u skladištima ima i oko 800 kg gasogeneratora, za koje postoji interes iz Srbije. Priča o opljačkanom Vitezitu očito još nije završena

Nekoliko dana nakon što je Žurnal objavio kako je “tašna-mašna” firma Patrio sa sjedištem u Zenici u dogovoru sa stečajnom upraviteljicom Vitezita Behrijom Huseinbegović otkupila 147 tona prijeratne proizvodnje baruta te raketnog goriva za mizernih 5850 maraka, ugovor je raskinut!

Radilo se o izuzetno nepovoljnom ugovoru, jer prema nalazima kontrole, samo mala količina baruta je neupotrebljiva i zahtijeva uništavanje. Za veći dio utvrđeno je da je tehnički ispravan i može donijeti izuzetan profit. No, zašto je izabrana ova firma od stečajne upraviteljice nismo mogli saznati, jer ona za Žurnalova pitanja kaže da “nisu profesionalna”.

No, reagovala je na tekst i potonju krivičnu prijavu koju je podnio jedan od povjerilaca u stečajnom postupku zbog načina prodaje baruta. Na sjednici 26.2.2021. informiše Odbor povjerilaca da je raskinut ugovor sa Patriom, navodno na zahtjev ove firme.

Omaškom ili ne, na sastanku je izrečeno i da u skladištima ima i oko 800 kg gasogeneratora. Gasogenerator ili kompozitni barut po pakovanju teži oko 750 grama, a cijena jednog komada je oko 80 dolara. Koristi se za povećanje dometa haubičkih projektila 155 mm i baš kao i većina opreme koja je pokradena iz Vitezita dobru prođu ima u Srbiji, što sigurno zna član Odbora povjerilaca, stari djelatnik KOS-a Enver Mujezinović.

Uzgred, i nekolicini preostalih radnika Vitezita su zaključno sa 28. februarom raskinuti ugovori o radu, jer proizvodnju, čak ni minimalnu, nije moguće nastaviti. Svakako da je tome doprinijela i optužnica protiv direktora zeničke firme “EU Explosive” koja je bez prekida, što legalno, što “na crno” kupovala barut iz Vitezita.

Od kupca Vitezita, trgovca oružjem iz Hrvatske Zvonka Zubaka, koji je pobijedio na tenderu održanom 1. februara ove godine ni traga ni glasa. Nema ni uplate, niti jedne od 10,5 miliona maraka prodajne cijene, iako rokovi za uplatu promiću. Kako saznaje Žurnal, zabrinuti lokalni HDZ-ovci pohode Zagreb moleći Zubaka za uplatu i pitajući treba li još nešto pride obećati. Njegove reakcije još uvijek nema. Navodno, nije znao da je Vitezit toliko opljačkan…