BiH

Koalicija sa SNSD-om

Raskol u stranci: Dio SDS-a želi u vlast na nivou RS-a i BiH

01/11/2018

Pojedini članovi traže odgovornost rukovodstva SDS-a

Gradski odbor SDS-a Doboj odlučio je da će njihova četiri poslanika iz Izborne jedinice pet učestvovati u vlasti i na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Iz te izborne jedinice poslaničke manadate u Narodnoj skupštini dobili su Nebojša Marić, Danijel Jošić i Nina Bukejlović, a Obren Petrović u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Skupština Gradske organizacije SDS-a Doboj pruža svoju punu podršku novoizabranim nosiocima mandata da budu dio vlasti kako u parlamentu Bosne i Hercegovine, tako i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a s ciljem zastupanja interesa svih građana Doboja – jedan je od zaključaka dobojskog SDS-a.

SDS Doboj, kako se dodaje u zaključcima, najoštrije osuđuje izrežirane napade pojedinih visokih funkcionera SDS prema svom članstvu, naročito imajući u vidu da je Gradski odbor SDS Doboj ostvario najbolji izborne rezultat u RS.

Traže odgovornost rukovodstva SDS-a.

-Usljed ubjedljivo najlošijih rezultata od osnivanja SDS-a, ostvarenih na Općim izborima, Skupština gradske organizacije SDS-a Doboj poziva na odgovornost za iste i traži hitno sprovođenje prijevremnih unutarstranačkih izbora, kako bi se izbjegle dalje posljedice za stranku zbog lošeg rukovodstva. Također, traži se prekidanje loše prakse istjerivanja i odbacivanja istaknutih kadrova SDS-a, te da se poduzme aktivnost vraćanja u članstvo gore pomenutih lica – stoji u jednom od zaključaka dobojskog SDS-a.

Nakon Skupštine Gradskog odbora SDS-a Doboj, njen član Boris Jerinić je podsjetio da je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ranije rekao da, ukoliko pobijedi i isto tako, ako ne pobijedi, neće više biti predsjednik SDS-a.

-On je to rekao, a ne ja. Tražimo odgovornost ne samo njega, već i svih. Pokušali smo na Glavnom odboru da kažemo da želimo razgovor, želimo dogovor. Očigledno smo osuđeni od onih koji su izgubili i koji imaju ispod deset posto u svojim općinskim organizacijama, da smo mi neki izdajnici zato što želimo da razgovaramo – rekao je Jerinić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ranije govorio o potrebi formiranje patriotskog bloka u RS-u, te zajedničkom nastupu stranaka s srpskim predznakom na nivou BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.