BiH

Politička blokada kantona

„Raspad sistema“ u Policiji HNK: Nemaju komesara, rukovodioce jedinica, niti nezavisna tijela

11/08/2021

Dok je HDZ blokirao izbor komesara, tokom 2020. godine radna mjesta rukovoditelja svih ustrojbenih jedinica bila su upražnjena

Da u Upravi policije HNK vlada svojevrsni „raspad sistema“ kad je riječ o rukovodnim funkcijama, ali i kadrovskoj popunjenosti, svjedoči najnoviji izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Kako su naveli revizori, osim toga što je Policija HNK godinama bez komesara, čije je imenovanje blokirano na relaciji HDZ-SDA, ona je tokom 2020. godine ostala i bez sekretara, te rukovodioca niza jedinica, kao i znatnog broj policijskih službenika.

Piše: A. DUČIĆ

Kada je riječ o komesaru policije HDZ već duže institira na izboru svog kandidata hrvatske nacionalnosti ne poštujući paritet odnosno to što je ministar MUP-a (Slađan Bevanda) Hrvat te da dolazi još i iz HDZ-a.

-Tokom 2020. godine radna mjesta rukovoditelja svih ustrojbenih jedinica bila su upražnjena – ističe se u revizorskom izvještaju.

Također, u HNK trenutno ne postoji ni Nezavisna komisija za odabir i reviziju, nezavisno tijelo koje bira Skupština HNK a koje naprimjer imenuje (ili smijenjuje) komesara policije, prati i ocjenjuje njegova rad i sl. Također, ne postoji ni Javni žalbeni biro koji daje saglasnost Odjelu za profesionalne standarde u vezi sa unutrašnjim istragama protiv policijskih službenika zbog eventualnih nezakonitosti i propusta u radu policijskih službenika.

-Prema raspoloživim informacijama, zbog nepostojanja Javnog žalbenog biroa od 2014. godine zaprimljeno je preko 300 predmeta unutrašnjih istraga, od kojih se pojedini odnose na djela za koja se može izreći i mjera prestanka radnog odnosa, a otišla su u zastaru. Zbog neuspostavljanja Javnog žalbenog biroa nije formirana ni disciplinska komisija ni discplinski tužilac koji bi trebali provoditi disciplinsk postupke – navode revizori.

Nema ni Policijskog odbora, kojeg formira Vlada HNK, a koje treba biti drugostepeno tijelo za rješavanje po žalbama koje se odnose na statusna pitanja policijskih službenika (prijem u radni odnos, raspoređivanje, činovanje, odlazak u mirovinu, žalbe u stegovnim postupcima, prestanak radnog odnosa i drugo).

-Tokom 2020. godine sedam policijskih službenika protiv kojih su pokrenuti disciplinski postupci i koji su suspendirani primali su 85 posto plaće, te im je po tom osnovu isplaćen iznos od 53.776 KM (neto), s tim da je jedan suspendiran još od 2015. godine. Također, prema raspoloživim informacijama, tri policijska službenika, kojima je 2014. godine izdano privremeno rješenje o umirovljenju, uložila su žalbu na rješenja o umirovljenju, a nakon toga pokrenula i sudske sporove. Budući da nije rješavano po njihovim žalbama, sud je donio privremenu mjeru povrata na radno mjesto – ističu revizori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.