Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dragan lukač

Raspakovali smo kriptovane aplikacije, dogovarana ubistva i švercovanje narkotika

dragan lukač
dragan lukac – Dejan Rakita Pixsell

“Nažalost vjerujem da ima službenika i pripadnika MUP-a i nekih drugih policijskih agencija koji su imali određenu saradnju s kriminalnim krugovima kada su počinjena određena krivična djela. MUP RS će i dalje nastaviti da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa”, rekao je Lukač

Raspakivanje kriptovanih aplikacija koje su koristili kriminalci omogućiće Ministarstvu unutrašnjih poslova RS da doprinese rasvjetljavanju brojnih krivičnih djela, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS u odgovoru na poslanička pitanja poslanika Nebojše Vukanovića i Gorana Selaka, prenose Nezavisne novine.

Lukač je rekao da nijedan načelnik u Policiji RS ili drugi visoki funkcioner MUP-a neće ostati pošteđen ako se dokaže da su putem tih kriptovanih aplikacija sarađivali s kriminalcima i činili krivična djela.

“Nažalost vjerujem da ima službenika i pripadnika MUP-a i nekih drugih policijskih agencija koji su imali određenu saradnju s kriminalnim krugovima kada su počinjena određena krivična djela. MUP RS će i dalje nastaviti da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa”, rekao je Lukač.

On je dodao da će raspakivanje tih kriptovanih aplikacija olakšati MUP-u da usmjere svoju istragu, te je iznio do sada nepoznati podatak da je aplikacija korištena proteklih deset godina te da je u tom periodu razmjenjeno milioni različitih poruka. Lukač je pojasnio da su korisnici tih aplikacija tamo imali kodna imena, te da MUP radi na dešifrovanju tih imena i povezivanje s fizičkim licima koja stoje iza njih.

Lukač je rekao da su putem tih aplikacija, koje je MUP dobio putem Interpola i međunarodnom saradnjom, dogovarana i planirana najteža krivična djela, među kojima su ubistva i švercovanje narkotika.

Selak je rekao da mu je poznato da se u Vladi razmišlja o Lukačevoj smjeni jer je pokrenuo istragu o ovim pitanjima.