Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u parlamentu

Najavljena nova runda pregovora, Čović vjeruje da će promijeniti Izborni zakon

New Project – 2022-02-08T120602.105

Čović tvrdi da je HDZ BiH dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH

– Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i zajedničke sjednice sa rukovodstvom HDZ-a RH.

– Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH, tvrdi Čović i dodaje:

– Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao, zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor, kazao je.

On je najavio sastanak u četvrtak u Parlamentu BiH stranaka koje su sjedile i u Neumu, te smatra da će se tada učiniti sve da se napravi iskorak.

– Vrlo je jasno ne postoje ustavne i zakonske mogućnosti da se organizuju izbori. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. I dalje mislim da nema nikakvih preduslova da se održe izbori ako nećemo promjeniti Izborni zakon i ono što je Ustavni sud stavio van snage – rekao je Čović.

– Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to, rekao je Čović.

Čović tvrdi da je HDZ BiH dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH.

Naglasio je i da su stranci veoma zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarati.