Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pet kategorija

Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

nino catic nagrada

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima

Konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“, čija je ovogodišnja tema “Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!“, otvoren je danas u pet kategorija, a do 30. juna mogu se prijaviti svi novinari iz BiH i regiona.

Inicijatori ideje za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“ su Emina Hodžić i Dino Durmić.

– Ove godine ćemo po peti put dodijeliti novinarske nagrade koja nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću, novinaru iz Srebrenice. Zaista smo ponosni, i na kraju još je veća odgovornost i obaveza s obzirom da nagrada iz godine u godinu dobija na značaju. I ove godine očekujemo veliki broj prijava, kako iz naše zemlje, tako i iz regije. Obaveza nam je da pišemo, bilježimo i govorimo o Srebrenici – kazala je danas na pres-konferenciji u prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emina Hodžić.

Usvojenom rezolucijom u UN-u, kako je istakla, šalje se nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince.

-Važno je da se istina pozicionira onako kako zaslužuje, te kako je jedino primjereno i pošteno spram života i spram savjesti svijeta. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom – naglasila je Hodžić.

Pet kategorija

Nagrade će biti dodijeljene, kao i prethodnih godina, u kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i hrvatski novinar i urednik Denis Latin.

Dodjela nagrade se organizuje uz pokroviteljstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te uz podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona, Organizacionog odbora za obilježavanje 29 godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te uz saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja je, nažalost, preminula.

Kako je kazao Dino Durmić, novinari mogu poslati po jedan prilog, tekst koji će ući u izbor za dodjelu nagrade.

Pored glavnih nagrada, biće dodijeljena i specijalna priznanja novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i drugi novinari.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Član organizacionog odbora dodjele novinarske nagrade “Nihad Nino Ćatić” Adem Mehmedović kazao je Feni da je dodjela nagrade dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida.

– Važno je da se nagrada dodjeljuje u Memorijalnom centru. Moram istaći i to da Nino još uvijek nije pronađen i identifikovan, kao ni više od hiljadu drugih žrtava genocida. Ninina majka Hajra nije dočekala da pronađe svog sina. Moramo podsjećati na Ninu, na njegove riječi koje su opomema svima – rekao je Mehmedović.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegova riječ i glas pamte se iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995., nakon čega mu se gubi svaki trag.