Fondacija Academia

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija “Dr. Azra Spahić” i “Dr. Alma Suljić”

dr azra dr alma

Krajnji rok apliciranja za obje stipendije je 22.12.2023. godine do 16:00 sati

Fondacija Academia dodjeljuje dvije stipendije u znak sjećanja na tragično stradale dr. Azru Spahić i dr. Almu Suljić, koje će nositi njihova imena.

Fondacija Academia objavila je Konkurs za dodjelu stipendije dr. Azra Spahić i stipendije dr. Alma Suljić, akademski uspješnim studenticama medicine za akademsku 2023/2024. godinu.

Ove stipendije imaju za cilj odati počast životima i naslijeđu dr. Azre Spahić i dr. Alme Suljić, pružajući, kroz njih, podršku dvjema studenticama medicine koje oslikavaju njihov duh, odlučnost i posvećenost obrazovanju, umjetnosti i društvenom aktivizmu.

Stipendija “Dr. Azra Spahić” će osnažiti i podržati akademski uspješne studentice medicine koje dijele Azrinu strast prema nauci i umjetnosti i pokazuju slične kvalitete.

Stipendija „Dr. Alma Suljić“ će osnažiti i podržati studentice medicine koje su pored svog visokog akademskog uspjeha pokazale veliku strast prema borbi za jačanje lokalne zajednice i koje su svojim aktivizmom bile pokretačice pozitivnih promjena u društvu.

-Projekat stipendija „Dr. Azra Spahić“ i „Dr. Alma Suljić“ pokrenut je sa ciljem očuvanja i njegovanja imena naših dragih kolegica, koje su svim svojim duhom živjele vrijednosti koje želimo replicirati, i vidjeti više u našoj zajednici – kazao je koordinator projekta i suosnivač fondacije Adem Nuhović.

-Fondacija Academia prepoznala je vrijednosti koje su dijelile naše dvije tragično preminule kolegice, bit će nam čast u narednim godinama podržati finansijski i logistički, djevojke, studentice medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini koje zasluže ove posebne stipendije. Zahvaljujemo se porodicama Suljić, Spahić i Alminom suprugu Eminu na ukazanoj podršci i povjerenju – kazao je predsjednik fondacije, dr. Ismar Ećo.

Fondacija Academia predstavlja nevladinu organizaciju okupljenu sa ciljem promocije i unapređenja nauke, zdravlja i edukacije. Broji više od tri stotine studenata, od kojih 50 aktivno učestvuje u njenom radu. Osnovana je sa misijom podrške razvoju vrijednosti i vještina studenata i mladih profesionalaca biomedicinskih nauka. Članovi su studenti i mladi ljekari, stomatolozi, farmaceuti i drugi profesionalci u poljima biomedicinskih nauka koji posjeduju iznimne vještine i iskustvo u vođenju projekata, organiziranju događaja i usmjeravanju finansija za stipendije i druge projekte pod pokroviteljstvom Fondacije.

Krajnji rok apliciranja za obje stipendije je 22.12.2023. godine do 16:00 sati.

Konkurs stipendije, kao i sve ostale informacije možete pronaći na stranici Fondacije: www.fondacijaacademia.com