Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Svađa" u Tirani

Rasprava Džaferovića i Dodika pred Vučićem: “Naravno da je važno šta misliš”

dzaferovic dodik vucic

“Oni kažu da mi to unaprijed moramo donijeti”, Rekao je Dodik predsjendiku Srbije pokazujući rukom na Džaferovića

U Tirani se danas održao samit Procesa Brdo – Brioni, hrvatsko-slovenske inicijative, osmišljene kako bi se ubrzalo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a na marginama ovog događaja, kratko su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Kamere su zabilježile raspravu predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH o formiranju vlasti na državnom nivou te sporenja oko godišnjeg nacionalnog programa za NATO, dok se srbijanski predsjednik želio informisati oko napretka u pregovorima.

“Oni kažu da mi to unaprijed moramo donijeti”, Rekao je Dodik predsjendiku Srbije pokazujući rukom na Džaferovića.

Džaferović je tom prilikom, kako je zabilježila kamera televizije N1, naglasio da se mora naći izlaz iz ove situacije, potcrtavši da se moraju poštovati zakoni. Pri tome je naglasio da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo ne znači ujedno i članstvo BiH u NATO-u. U tom trenutku Dodik sliježe ramenima i govori: “Znači pridruživanje NATO-u…” Zatim Džaferović ponovo objašnjava, a Dodik insistira: “Aktiviranje MAP-a je pridruživanje NATO-u”.

– Pregovaramo naravno, ali ako nije važno šta ja mislim… – govori Dodik, dok mu Džaferović replicira: “Razgovaramo, naravno, važno je šta misliš…”