Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rast prihoda od PDV-a u prvih pet mjeseci ove godine

BiH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kumulativni rast bruto naplate prihoda od indirektnih poreza za prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 76 miliona KM i veći je za 3,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

[pull_quote_right]Porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u junu i julu kao posljedica rasta majskog izvoza od 4,4 odsto[/pull_quote_right]

Kumulativne isplate povrata PDV-a za prvih šet mjeseci ove godine bile su za 4,8 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine, čime je neto kumulativna naplata rezultirala povećanjem od 81,3 miliona KM.

Na nivou pet mjeseci rast je zabilježen kod svih glavnih vrsta prihoda, a najviše kod akciza.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u bruto naplati i povratima na nivou pet mjeseci neto naplata PDV-a je prvi put od početka godine prešla u zonu pozitivnog rasta.

Bruto PDV za pet mjeseci ove godine rastao je po stopi od 0,4 odsto, a neto po stopi od 0,9 odsto, dok je u posmatranom periodu pad povrata PDV-a bio 0,9 odsto.

Razlozi za to su smanjenje povrata po osnovu međunarodnih projekata, okončanje velikog dijela investicija u Termoelektrani “Stanari”, te zadržavanje standardnog režima obračuna PDV-a kod nekih kompanija koje vrše lon-poslove.

Porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u junu i julu kao posljedica rasta majskog izvoza od 4,4 odsto.

Prema preliminarnom izvještaju, bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u maju ove godine bila je veća za 5,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine.