Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanični podaci

Raste broj djece koja su na dječijem dodatku u Federaciji BiH

novac km

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je objavilo da je u  maju bilo 68.495 djece na federalnom dječijem dodatku, što je za 2.645 djece više u odnosu na predhodni mjesec.

– U skladu s kontinuiranim naporima da se osigura transparentnost i javni uvid u rad i raspodjelu sredstava socijalne zaštite, objavljujemo podatke o aktivnostima nadležnih centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite za maj 2024. godine, a vezano za isplate dječijeg dodatka po federalnom propisu. Tokom navedenog perioda izdato je ukupno 68.495 pravosnažnih rješenja čija je ukupna vrijednost 10.270.137,07 KM – navode iz tog ministarstva.

Za maj je izdato ukupno 4.893 pravosnažnih rješenja, od čega je 4.484 rješenja donesenih na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva za dječiji dodatak, dok je 409 korisnika obnovilo svoje zahtjeve, te nastavilo s korištenjem prava stečenog u prošloj godini. 

U maju je na isplati 2.645 djece više u odnosu na april kad je pravo na dječiji dodatak ostvarilo 65.850 djece u Federaciji.

– Podsjećamo i da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom po kojem se ostvaruje pravo na federalni dječiji dodatak upućen u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, te da se očekuje njegovo skoro usvajanje – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.