Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"reuters"

Volvo seli proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju

volvo ex30
FOTO: Volvo
Volvo EX30

Švedski Volvo Cars počeo je seliti proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju, procijenivši da će EU uvesti carine na uvoz, piše londonski The Times.

Volvo je u vlasništvu kineskog Geelyja i proizvodi električna vozila u Kini. Budući da je Evropska komisija otvorila istragu o mogućim subvencijama koja bi mogla rezultirati carinama, kompanija je počela razmišljati o obustavi prodaje u Evropi, izvijestio je londonski list, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Moguće rješenje problema

Selidba proizvodnje modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju riješila bi problem mogućih carina i skinula s dnevnog reda opciju obustave prodaje vozila, objašnjava The Times u izvještaju objavljenom u subotu.

Kompanija bi u Belgiju mogla preseliti i proizvodnju nekih modela namijenjenih britanskom tržištu, dodaje list.

Volvo nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira izvještaj.

Otvorena istraga o subvencijama kineskih proizvođača električnih vozila

Evropska komisija otvorila je istragu o mogućim subvencijama kineskih proizvođača električnih vozila početkom oktobra, utvrdivši da je njihov udio na evropskom tržištu skočio s jedan na osam posto i da bi do iduće godine mogao dosegnuti 15 posto.

“Više izvora naglasilo je da kineske kompanije (primjerice BYD, Nio i Xpeng) još uvijek izvoze relativno mali broj automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU otpada na vozila koje etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizvode u Kini”, stoji u izvještaju Evropskog parlamenta iz oktobra.

Komisija mora zaključiti istragu u roku od 13 mjeseci. Najkasnije u roku od devet mjeseci od početka istrage mogu uvesti privremene carine.