Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

Raste broj zaraženih u BiH, u posljednja 24 sata više od 400 novih slučajeva

Sarajevo; Nakon velikih gužvi za cijepljenje tijekom vikenda, danas nema zainteresiranih
02.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon velikih guzvi za cjepljenje tijekom vikenda, danas ispred Zetre nema redova. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U posljednja 24 sata su na području Brčko distrikta testirana 222 uzorka, od čega je registrovano 19 novih slučajeva zaraze korona virusom

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano ukupno 420 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od posljedica zaraze su preminule dvije osobe.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.170 uzoraka, od kojih je 318 pozitivno na korona virus dok nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda.

Do sada je testirano ukupno 776. 687 uzoraka, korona virus je potvrđen kod 136.469 osoba a ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5. 556.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do sada su u tom bosanskohercegovačkom (bh.) entitetu cijepljene ukupno 290.503 osobe, od čega je 172.989 osoba primilo obje doze.

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj (RS), prema podacima Instituta za javno zdravstvo, korona virus je potvrđen kod 83 osobe, a dvije žene, srednje i starije životne dobi, su preminule.

U posljednja 24 časa testirano je 399 laboratorijskih uzoraka, a do sada su ukupno testirane 294.904 osobe.

U RS je ukupno potvrđeno 65.017 slučajeva korona virusa, a preminule su 3.824 osobe.

U posljednja 24 sata su na području Brčko distrikta testirana 222 uzorka, od čega je registrovano 19 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U poređenju sa prethodnim danom, kada je u BiH registrovano 276 osoba pozitivnih na korona virus, broj novozaraženih za 24 sata je veći za 144.

SBK Mostar: Rast broja zaraženih otežava rad

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upozoravaju kako je s porastom broja covid-pozitivnih osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo i do porast broja hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom usljed covid infekcije.

Trenutno je na liječenju u “covid bolnici” 29 pacijenata od kojih je četvero na invazivnoj strojnoj ventilaciji.

Iz mostarske bolnice podsjećaju kako i dalje nema specifičnog, posebnog lijeka za koronavirus, pa je vakcinacija za sada jedina mjera zaštite od teških komplikacija covid infekcije i smrtnog ishoda.

Također, navode kako SKB Mostar trenutno pruža usluge u punom kapacitetu, no nagli porast broja oboljelih pridonosi otežavajućim okolnostima cjelokupnog rada SKB-a Mostar. Kako bi se zaustavio ili barem usporio porast broj hospitaliziranih covid pacijenata iz SKB-a Mostar pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera (higijena ruku, nošenje maski, održavanje distance).