Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Raste Radobolja, ulaz prema tržnici u Splitskoj ulici potpuno je poplavljen

mostar voda

Stanovnici Splitske ulice pred zgradama dobili su jezero koje se još ne povlači

Rijeka Radobolja porasla je usljed obilnih padalina koje su proteklog dana pogodile Mostar. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora u petak 5. novembra iznosi 92 centimetara.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje da će prevladavati oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima, intenzivnije padavine praćene grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, piše Bljesak.info.

Ulaz prema tržnici u Splitskoj ulici potpuno je poplavljen. Saobraćaj je gotovo onemogućen zbog vode, a šahtova kao da i nema. Stanovnici Splitske ulice pred zgradama dobili su jezero koje se još ne povlači.

Posljednji izmjereni vodostaj od petka u 8 sati kaže da je rijeka Buna dostigla najviši zabilježeni vodostaj od početka rada stanice 1923. godine. Prema podacima Agencija za vodno područje Jadranskog mora iznosio je 195 cm.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje cijele Hercegovine. U Mostaru je očekivana količina padavina između 40 i 60, lokalno i do 80 litara po kvadratnom metru.

“Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom kao i zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.