prvostepena presuda

Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine kod Teočaka

ratko-djurkovic

Đurković je, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade, oslobođen optužbi da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ratka Đurkovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, piše Detektor.

Đurković je, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade, oslobođen optužbi da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području općine Ugljevik, kao i zato što nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistava četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je u obrazloženju presude rekla, nakon što su analizirani svi dokazi, da nije utvrđeno van razumne sumnje da je Đurković počinio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Govoreći o ubistvima civila, sutkinja Smajlović je kazala kako iz izjava svjedoka proizlazi da Esad Serdarević i Azem Omerović u trenutku smrti nisu bili civili, da nije utvrđeno na koji način je stradala Ajša Zehić jer su svjedoci govorili da su je odnijeli iz kuće u kojoj je nađena po okončanju dejstava, dok se za Raziju Alić samo može izvući pretpostavka da su je mještani zaboravili kada su napuštali Tursunovo Brdo.

“Tužilaštvo nije uspjelo razjasniti niti dokazati navode o smrti civila niti rasvijetliti na koji način su ubistva izvršena niti ko su bili počinioci”, rekla je sutkinja Smajlović.

U odnosu na dio optužnice koji se tiče paljenja kuća u Tursunovu Brdu, po ocjeni Vijeća, mještani su imali informaciju da se Vojska Republike Srpske (VRS) sprema da izvrši napad, zbog čega su napustili selo, ali s druge strane je VRS imala informacije da je selo napušteno, zbog čega se ne može govoriti o napadu na civilno stanovništvo, rečeno je.

Za ubistva ratnih zarobljenika Enesa Salihbegovića i Omera Muhamedbegovića jedini dokaz koji je izveden jeste iskaz svjedoka u kojem je naveo kako je čuo da je neka osoba zbog osvete ubila njih dvojicu, ali, kako je pročitano, taj iskaz nije bilo moguće provjeriti.

“Nesporno je da su dva zarobljenika ubijena, ali Tužilaštvo nije pokušalo izvesti dokaze na okolnosti njihovog zarobljavanja i ubistva, smatrajući da su sve jedinice koje su učestvovale u napadu na Tursunovo Brdo bile potčinjene Đurkoviću”, navela je sutkinja Smajlović.

U odnosu na ubistva i civila i zarobljenika bilo je potrebno, prema zaključcima Vijeća, utvrditi ko su bili počinioci, kojoj su jedinici pripadali, dok Đurković nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicima “Mandini lavovi”, “Profini”, “Vod iz Trnove”, “Vod iz Mauzerove garde” te nad jedinicom iz Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik jer iz materijalnih dokaza ne proizlazi da su bile potčinjene Prvom bataljonu Prve majevičke brigade VRS-a.

“Prema nalazu vještaka, ove jedinice su djelovale u sadejstvu, što je razlika u odnosu na potčinjavanje”, dodala je sutkinja Smajlović.

Optužnicom protiv Đurkovića bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, bivši zapovjednik Prve majevičke brigade, u odnosu na kog je postupak obustavljen jer je ustanovljeno da nije sposoban za suđenje.

Đurković nije prisustvovao izricanju presude, a njegova Odbrana je priložila medicinsku dokumentaciju o njegovom narušenom zdravstvenom stanju.

Ovom presudom on je oslobođen troškova postupka, a srodnici oštećenih su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.