Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turković objavila

Tegeltija odbio na dnevni red staviti reformski dokument za NATO

Sarajevo: Zajednička konferencija Andreja Plenkovića i Zorana Tegeltije
13.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Premijera Vlada RH Andreja Plenkovica i predsjedavajuceg Vijeca ministara Zorana Tegeltije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrsti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju objavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, navodeći da uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH.

-Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči – istaknula je ona.

Također, tu je, kaže i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

-Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH. Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije – navela je.

Dodala je kako je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije. Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija – kazala je Turković.