Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haški osuđenik

Ratko Mladić nije umro, proširila se lažna vijest

ratko mladic3

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter navodno objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, međutim ispostavilo se da je riječ o lažnom profilu

Danas se na internetu pojavila informacija da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS-a Ratko Mladić umro.

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter, navodno, objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Vijest je krenula s navodnog Twitter profila ministrice Bisere Turković, koji je nedavno napravljen. Međutim, Denis Hadžović, šef kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković potvrdio je da ona nema nalog na Twitteru i da nije napisala ovaj status.

– Ratko Mladić nije umro – rekla je glasnogovornica Haškog tribunala Helena Eggelston koja je istu informaciju telefonom saopćila i novinaru BIRN-a.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina. Mladićevi advokati, kao i haški tužioci, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje naredne godine.

Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zakazano je za mart ove godine.

Oglasio se sin Ratka Mladića: Zvučao je dobro