BiH

haški osuđenik

Ratko Mladić nije umro, proširila se lažna vijest

11/02/2020

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter navodno objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, međutim ispostavilo se da je riječ o lažnom profilu

Danas se na internetu pojavila informacija da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS-a Ratko Mladić umro.

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter, navodno, objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Vijest je krenula s navodnog Twitter profila ministrice Bisere Turković, koji je nedavno napravljen. Međutim, Denis Hadžović, šef kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković potvrdio je da ona nema nalog na Twitteru i da nije napisala ovaj status.

– Ratko Mladić nije umro – rekla je glasnogovornica Haškog tribunala Helena Eggelston koja je istu informaciju telefonom saopćila i novinaru BIRN-a.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina. Mladićevi advokati, kao i haški tužioci, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje naredne godine.

Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zakazano je za mart ove godine.

Oglasio se sin Ratka Mladića: Zvučao je dobro

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.