Ratnim vojnim invalidima u FBiH bit će podijeljeno 80 automobila

BiH

sporazum automobili borci

U Sarajevu je danas potpisan sporazum ukupne vrijednosti milion i 912 hiljada konvertibilnih maraka (KM) prema kojem će biti isporučeno 80 automobila 100-postotnim ratnim vojnim invalidima prve grupe.

Potpisivanjem sporazuma okončan je postupak javne nabavke vozila čija su sredstva Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odobrena budžetom Federacije BiH za 2015. godinu.

Porsche BH je u ime grupe ponuđača izabran kao dobavljač prema Obavještenju o javnoj Nabavci 80 putničkih automobila za RVI 100% prve grupe za 2015. godinu i time se obavezao isporučiti 80 karavan automobila marke Seat tip Leon, bijele boje čija je godina proizvodnje 2015.

“Plan je i za naredne godine također, bilo je godina kada su propadali tenderi, ali ćemo se truditi da to uradimo i sljedeće i narednih godina”, kazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ppredviđeno je da sva vozila budu isporučena najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

sporazum automobili borc2i

“Mi ćemo se potruditi da ovo iznesemo do kraja, mislim da ćemo već u novembru imati vozila spremna koja će iz Barcelone krenuti prema Sarajevu. Želim da nastavimo ovu saradnju i vjerujemo da ćemo sve obaveze ispuniti. Posebna je čast sudjelovati u ovom projektu koji je od izuzetne važnosti posebno za kategoriju naših boraca. Ovaj je posao zahjevan i samo jake firme ovo mogu uraditi kvalitetno”, kazao je direktor firme Porsche d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić.

Dodjelom vozila, država je nastavila brigu o najzaslužnijoj kategoriji društva koja se danas nalazi u nezavidnom položaju, kazao je zamjenik predsjednika Saveza paraplegičara FBiH Mujo Aganović, koji je ujedno bio i član Komisije u postupku dodjele automobila.

“Uspješno smo uradili ovaj posao. Ovaj čin danas mi kao krajnji korisnici doživljavamo kao izraz respekta jednoj od najzaslužnijih kategorija društva. Zahvaljujem državi, Vladi FBiH i Ministarstvu i mi ćemo se truditi da BiH bez obzira na ekonomsko i poličitko stanje ne može dati sebi za pravo da sve ono što je ova kategorija krvlju zaslužila, da se ne oduži, do sada je to radila”, kazao je Aganović.