Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik Općine Istočna Ilidža posjetio Općinu Novi Grad

Razgovarano o zajedničkoj saradnji na rekonstrukciji trga na teritoriji dvije lokalne zajednice  

IMG_6056

Obzirom na to da je trg u upotrebi duže od 30 godina i da je u dosta lošem stanju, a svakondnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, potrebno je uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sastao se danas sa načelnikom Općine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem koji je sa načelnikom za urbanizam Nenadom Perjanom posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo.

Božović je jedan je od najmlađih načelnika u BiH, a obzirom da je Istočna Ilidža, Općina sa kojom Novi Grad graniči razgovarano je o zajedničkoj saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti građana dviju općina. U tom smislu dogovorena je zajednička saradnja na rekonstrukciji Trga Sabora bosanskog koji se nalazi na samoj granici dva entiteta, na Dobrinji 4 i trga u dijelu Istočne Ilidže.

Obzirom na to da je trg u upotrebi duže od 30 godina i da je u dosta lošem stanju, a svakondnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, potrebno je uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju. Obzirom da se jedan dio trga koristi za motorna vozila taj dio će biti riješen za funkciju saobraćaja, dok će se u drugom dijelu planirati drugi sadržaji koje će biti moguće uklopiti u postojeći ambijent , kao što je igralište, klupe za odmor i drugi sadržaji za građane.

„Dogovoreno je da se u  narednom periodu usaglasi jedno idejno rješenje za cjelovitu rekonstrukciju  trga na teritoriji obje općine. Naše nadležne službe zajednički će obići teren i uraditi idejno rješenje kako bi u narednom periodu bili spremni za rekonstrukciju trga i da bi u općinskim budžetima za narednu godinu planirali neophodna sredstva. Radi se o projektu značajnom za stanovnike obje općine“, kazao je načelnik Efendić.

Jedna od tema sastanka bila je i postavljanje video – nadzora iz sigurnosnih razloga u kontaknim zonama.

Ovom prilikom načelnik Božović zahvalio je menadžmentu Općine Novi Grad na prijemu ističući spremnost za relizaciji projekta koji je od izuzetne važnosti za stanovnike obje općine.

„Postoji jedan projekat koji se odnosi na povećanje stepena bezbjednosti naših stanovnika koji podrazumijeva određeni broj sigurnosnih kamera. U ovom slučaju bi neke od tih kamera bile postavljene i u dijelu općine Novi Grad, što će biti pozitivno za stanovnike i jedne i druge općine“, izjavio je Božović.