Ništa od dogovora

Razgovori SDA i SBB-a o formiranju vlasti – piši propalo

Osmanovic_Djapo

Iz SBB-a su ponovili da su oni napravili već značajan iskorak u formiranju vlasti s drugim strankama

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine sastale su se danas u Sarajevu kako bi razgovarale o pitanjima koja opterećuju odnose dvije stranke i pokušali naći rješenja za njih.

Nakon sastanka koji je u Centrali SDA trajao više od dva sata novinarima je saopćeno da nisu postignuti bilo kakvi konkretni dogovori kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom ili federalnom nivou.

SDA je dostavio SBB-u programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u periodu od 2018. do 2022. godine te su izrazili očekivanje da će organi SBB-a razmotriti te principe i odnijeti konačne odluke.

Iz SBB-a su ponovili da su oni napravili već značajan iskorak u formiranju vlasti s drugim strankama u nekoliko kantona te da ne misle mijenjati svoje stavove, a ponovili su i danas iznesen stav lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji nije prisustvovao sastanku, da se radi o kurtoaznom sastanku.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović pojasnio je da su teme sastanka bile problemi u dosadašnjem zajedničkom djelovanju dvije stranke, dodajući da je namjera SDA formirati jak probosanski blok u kojem bi željeli vidjeti i SBB.

Članica Predsjedništva SBB-a Edita Đapo istaknula je da će za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH biti potrebno sačekati odluke Ustavnog suda BiH, podsjećajući da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine formiran Kolegij Doma te SDA može krenuti s koalicionim partnerima (SNSD i HDZ) u formiranje vlasti.

Napomenula je da SBB zamjera SDA-ovim kadrovima zloupotrebu položaja pravnih institucija i represivnog sistema upozorivši na to “da određeni ljudi, na određenim pozicijama koriste službeni položaj, ne ponašaju se u skladu sa zakonom, nego vrše pritisak na članove SBB-a”.

– Tražimo da se depolitizira pravni i represivni sistem te javni servis – podvukla je, a Osmanović je naglasio da se i SDA zalaže za depolitizaciju pravosuđa i istražnih organa odbacujući navode da su kadrovi SDA zloupotrijebili položaj.

Pred sami kraj današnjeg sastanka delegacijama se pridružio i lider SDA Bakir Izetbegović.

Iza Nove godine najavljen je sastanak SDA i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a također dogovoren je i novi susret delegacija SDA i SBB nakon što u SBB-u razmotre principe djelovanja koje predlaže SDA.

U delegaciji SDA, osim Osmanovića, bili su i Halid Genjac i Asim Sarajlić, dok su u delegaciji SBB-a osim Edite Đapo bili i Ismir Jusko i Munib Jusufović.