Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH usvojilo master plan: Do kraja 2017. ostvariti status kandidata za EU

BiH

ivanic press

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je danas u Sarajevu kako je Predsjedništvo BiH na današnjoj 10. sjednici usvojilo, pored ostalog, plan aktivnosti za ulazak BiH u Evropsku uniju koji će se realizirati u predstojećem periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je govoreći o usvojenom master planu procesa integrisanja BiH u EU istakao kako je unutar plana naznačen i vremenski period u kojem će se provoditi reforme čije regulisanje je preduslov za ulazak BiH u EU.

“Napravili smo vremenske periode da bi do kraja 2017. godine dobili status zemlje kandidata. Unutar toga, predviđeno je i rješavanje slučaja ‘Sejdić – Finci’ za koji znamo da je preduslov ulaska u EU. Dio plana je da sve bude uredu i da početkom naredne godine podnesemo zahtjev za status kandidata”, kazao je Ivanić, ističući kako je riječ o značajnom dokumentu koji je svojevrsni vodič za aktivnosti institucija BiH.

Ivanić je govoreći o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, rekao kako je riječ o najvećem političkom izazovu.

Druga tačka sjednice Predsjedništva BiH bila je reformska agenda tj. program reformi oko kojeg još uvijek traje usaglašavanje.

“Mi smo uvjereni da će brzo doći do kraja i da će biti usaglašeno. To je, pratkično, program reformi koji su, vjerujem, usaglasili predstavnici entitetskih vlada, kantona i Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Ivanić dodajući kako je na današnjoj sjednici i donesen zaključak da se Vijeće ministara BiH zaduži da u saradnji sa potpisnicima programa reformi kontinuirano radi na reformama koje bi bile u skladu sa master planom instegrisanja BiH u EU.

U pripremi sastanka, istakao je Ivanić, razgovarano je i sa predstavnicma međunarodnih finansijskih institucija.

“Razgovarali smo o finansijskoj podršci institucija BiH, ugrubo, to bi bilo oko milijardu eura za podršku budžeta i negdje oko 500 miliona eura za druge investitcione aktivnosti i niz programa, vrlo je to velika i snažna podrška”, dodao je Ivanić.

Predsjedništvo je danas, dodao je Ivanić, razgovaralo i o mehanizmu procesa koordinacije za evropske integracije BiH te zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku do sedam dana donese odluku o tom mehanizmu i podzume sve mjere u cilju njegovog nesmetanog funkcionisanja.