Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reagiranje Međunarodne osnovne škole povodom samoubistva maloljetnika

os ilidza

Međunarodna osnovna škola Sarajevo danas je izrazila “duboko žaljenje i dijeli bol” roditelja Mahira Rakovca koji je tragično preminuo 14. decembra 2015. godine.

– Mahir je bio učenik naše škole osam godina, od čega šest godina u Tuzli i dvije godine u Sarajevu, zaključno s junom 2015. godine i sjećamo ga se kao primjernog učenika. Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju s roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se s oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo s majkom stradalog Mahira.

VEZANI TEKST: Završena istraga o samoubistvu maloljetnog Mahira Rakovca

Napominjemo da se pored održavanja redovnih roditeljskih sastanaka, komunikacija škole generalno s roditeljima, pa tako i u ovom slučaju, obavlja i u vidu posjeta roditeljskom domu. U konkretnom slučaju za vrijeme školovanja u Sarajevu upriličene su dvije takve posjete, tokom kojih, od majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročino ne u vidu eventualnog zlostavljanja djeteta – navodi se u saopćenju iz Uprave Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

Također ističu “da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od strane učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu s njegovom tragičnom smrću”.

– O svemu navedenom svjedoči i email prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocjene i uspjeh učenika. Nastavnici naše škole su profesionalni pedagozi i stručnjaci iz svoje oblasti i niko od njih nikada ne bi nasilno ili u vidu provokacije nastupao prema niti jednom našem učeniku. S obzirom da Škola nije imala nikakav kontakt s Mahirom niti majkom od juna 2015. godine, smatramo da uzrok ovog nemilog događaja treba tražiti na drugom mjestu – kaže se u saopćenju Uprave.

VEZANI TEKST: Roditelji tvrde kako Mahir nije bio jedina žrtva

Povodom cijelog slučaja, Međunarodna osnovna škola poziva sve relevantne državne organe da se “aktivno i u što kraćem roku uključe u rasvjetljavanje svih aspekata ovog tragičnog događaja u čemu naš kolektiv, u cijelom svom kapacitetu, stoji na raspolaganju”.

– Bez obzira da li je Mahir naš ili učenik neke druge škole duboko se suosjećamo s boli i patnjom njegove majke te razumijemo njenu reakciju kao roditelja – kaže se na kraju Uprave Međunarodne osnove škole.