Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Reakcija Glavnog vijeća HNS-a na istupe Inzka: Narušavate kredibilitet OHR-a

10/06/2018

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH reagiralo je na medijske istupe Valentina Inzka u kojima je, kako navode, kazao da “odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, … te da treba koristiti popis iz 1991. godine”.

“Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaki kanton daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama”, navode iz Glavnog vijeća HNS-a.

U priopćenju se nadalje ističe kako OHR ovakvim stajalištima narušava svoj kredibilitet, kao i da nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.