Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vozači uzvraćaju udarac: Blokade širom BiH zbog cijena goriva (FOTO / VIDEO)

BiH

blokada doboj zenica
Kilometarska kolona na putu Doboj - Žepče FOTO Twitter

U jeku blokada saobraćajnica kao znak protesta zbog povećanja cijena goriva, blokiran je i put M 17, javio je reporter N1.

Istovremeno, blokirane su saobraćajnice u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i drugim gradovima.

Nakon Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprevoznici i učesnici u saobraćaju su blokirali i magistralni put M 17.

Kilometarske kolone su primjećene između Doboja i Žepča.

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili automobile na jedan sat.

Prethodnih dana vozači širom Srbije na isti način su izrazili revolt.

Na najavu protesta reagovao je sam predsjednik RS-a Milorad Dodik, kaže tražit će od policije da sklanja automobile s ulice.

Blokirane saobraćajnice i u Banjoj Luci

– Ne možete da zaustavite automobil negdje na cesti i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo treba Hitna pomoć u tom trenutku – naglasio je Dodik, te dodao da svaki protest mora biti prijavljen.

Blokada kod Lopara

Blokade u Sarajevu, Tuzli, Zenici

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=EELoPAAfV4c

U strukturi cijene goriva značajno učestvuju akcize, porez, koji su prije nekoliko mjeseci izglasali poslanici tzv. akcizne koalicije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Oko donošenja akciza vodila se borba u parlamentu, ali u petom pokušaju vlade RS i Federacije BiH zbog novog aranžmana kod MMF-a uspjeli su da obezbijede većinu za taj porez na gorivo i time dodatno opteretili građane ove zemlje, koja je među najsiromašnijim u Evropi.

Osovinu tzv. akcizne koalicije čine stranke HDZ, SDA i SNSD, koje vode vlade na entitetskom nivou.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara i tada je gorivo odmah poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupjelo oko pola marke što je izazvalo bijes kod građana, posebno kod autoprevoznika koji su i inicirali ove proteste.

Dodik se oglasio nakon najave blokade puteva u RS zbog cijena goriva