Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija iz VSTV-a: Ministar Mektić ne zna ko je za što nadležan

dragan mektic ministar1

Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nije poznato na temelju kojih informacija je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izveo zaključak da VSTV BiH, odnosno član VSTV-a BiH Goran Nezirović i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić vrše opstrukciju izbora tužilaca u Tužilaštvo BiH, koji se provode u cilju povećanja kapaciteta Tužilaštva BiH i pojačanog rada na predmetima terorizma.

Ovo je danas saopćilo VSTV BiH, koje smatra neprimjerenom izjavu Mektića s obzirom na to da se ova izjava ne temelji na činjenicama.

Iz VSTV-a ističu da član VSTV-a BiH Goran Nezirović ni na koji način nije učestvovao niti bio dio konkursne procedure za spomenute pozicije.

Takođe, navode da direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, u skladu sa pozicijom koju obnaša i nadležnostima koje ima, nema nikakav uticaj na izbor i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, te da je Odjel za imenovanje, za čije funkcionisanje odgovara direktor Sekretarijata VSTV-a BiH, pružio pravnu, administrativnu i logističku podršku ovom procesu.

Imenovano osam tužilaca u Tužilaštvo BiH i jedan zamjenik glavnog tužioca

VSTV BiH je, stoji u saopćenju, u potpunosti ispoštovao proceduru za izbor spomenutih tužilaca o čemu govore i sljedeće činjenice.

“Na zahtjev glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na sjednici VSTV-a BiH koja je bila održana 28. maja 2015. godine, donesena je odluka kojom je proširena sistematizacija u Tužilaštvu BiH za pozicije osam tužilaca.”

“Odluka je uslijedila nakon što je glavni tužilac Tužilaštva BiH 19. maja uz zahtjev za povećanje sistematizacije za osam pozicija, dostavio i potvrdu Vijeća ministara BiH da su obezbijeđena finansijska sredstva za ove pozicije.”

“Odmah po okončanju spomenute sjednice, konkurs za navedene pozicije je raspisan 2. juna, a zatvoren 16. juna.”

“Kvalifikaciono testiranje za spomenute pozicije je provedeno u periodu od 17. do 18. septembra, odnosno 21. oktobra. Pismeno testiranje je provedeno 6. i 11. oktobra, dok su intervjui provedeni 21. i 23. oktobra, odnosno 17. novembra.”

“Odmah po okončanju konkursne procedure, izbor za pozicije tužilaca Tužilaštva BiH je stavljen na dnevni red sjednice VSTV-a BiH koja je bila planirana za 26. i 27. novembar. Sjednica VSTV-a BiH je odgođena za 7. decembar zbog nedostatka kvoruma o čemu je javnost pravovremeno informisana.”

Također, u saopćenju se navodi da je VSTV BiH na sjednici 2. i 3. septembra donijelo zaključak da se ne imenuju sudije i tužioci u one institucije u kojima su imenovani nosioci pravosudnih funkcija koji se finansiraju iz IPA sredstava.

“VSTV BiH je u potpunosti ispoštovao sve procedure vezane za ovaj konkurs (kao i sve druge konkurse) i pravovremeno informisao javnost o svim relevantnim informacijama vezanim za održavanje sjednice na kojoj je planiran izbor tužilaca u Tužilaštvo BiH.”

– Vezano za pisanja nekih medija, želimo da informišemo javnost da je međunarodni saradnik Francesco Caruso uposlenik VSTV-a BiH, a ne Misije OSCE-a u BiH, kako su pisali neki mediji. Caruso je na poziciju nezavisnog međunarodnog saradnika VSTV-a BiH imenovan nakon što je provedena javna konkursna procedura i finansira se iz IPA sredstava – navode iz VSTV-a.

Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH izabrano je osam tužilaca Tužilaštva BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.