Novi Stamford Bridge koštat će 800 miliona eura

novi stamford bridge9

Švicarski arhitektonskih biro “Herzog & de Meuron” prošle je sedmice dostavio finalnu dokumentaciju za gradnju novog stadiona za engleski nogometni klub Chelsea.

Dugotrajan proces planiranja i konsultacija (koje još traju) sa 160 dokumenata i crteža pokazuju svaki aspekt aktuelnog prvaka Premier lige vrijednog 800 miliona eura.

Nova arena sa 60.000 sjedećih mjesta zamijenit će trenutni stadion na Stamford Bridgeu, što znači rušenje postojećeg stadiona i drugih okolnih objekata, te gradnju novih zgrada i platformi koja će biti u kontekstu zapadnog Londona i u skladu s postojećim urbanim tkivom grada.

Najupečatljivija značajka dizajna stadiona zasigurno su 264 ciglana stupa koja ga okružuju, a nadahnuta su gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey.

Arhitektura novog stadiona trebala bi obogatiti sliku grada te unijeti red u postojeću eklektičnu “kolekciju” kuća zapadnog Londona.

Osim toga, kapacitet stadiona bit će povećan za 20.000 mjesta pa će tako moći konkurisati najvećim rivalima. Chelsea igra na Stamford Bridgeu od 1905. godine, a posljednji put je obnovljen i proširen u 90-im godinama prošlog vijeka. Konsultacije ostaju otvorene do 8. januara iduće godine i ako sve bude prema planu, radovi bi mogli početi već nakon završetka sezone i trajali bi četiri godine.

Chelsea bi trebao igrati svoju prvu utakmicu na novom Stamford Bridgeu u avgustu 2020. godine.