Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oscar Pistorius podnosi molbu za kauciju

oscar pistorius

Oscar Pistorius mora se pojaviti u sudnici u utorak kako bi podnio molbu za kauciju, sada kada je apelacioni sud preinačio njegovu presudu za ubistvo iz nehata u ubistvo s namjerom i proglasio ga krivim za ubistvo njegove djevojke, saopćila je sudska zvaničnica.

Dvostrukom amputircu i učesniku olimpijskih igara također bi se mogla izreći presuda tokom sutrašnjeg ročišta u višem sudu North Gauteng u Pretoriji, saopćila je sudska glasnogovornica Lusanda Ntuli.

U četvrtak je Vrhovni žalbeni sud poništio presudu niže sudske instance i proglasio je Pistoruisa krivim za ubistvo Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. Pistorius je proveo godinu i po u zatvoru i nakon toga je pušten u kućni pritvor, u kući svog strica u  Pretoriji u oktobru.

Postorius je pucao na Steenkamp kroz vrata kupatila njegovog doma u ranim jutarnjim satima na Valentinovo 2013. Tužioci tvrde da ju je ubio nakon svađe, a Pistorius kaže da ju je ubio greškom misleći da je provalnik u kući.

Žalbeni sud je naveo u presudi da je Pistorius trebao znati da bi, bez obzira ko je bio iza vrata, mogao ubiti tu osobu ako na nju ispali više hitaca. Po južnoafričkom zakonu, osoba može biti osuđena za ubistvo ako je uvidjela mogućnost da bi neko mogao poginuti zahvaljujući njenim akcijama, ali ih je ipak provela.

Minimalna kazna za ubistvo u Junoj Africi je 15 godina zatvora, ali bi vanredne okolnosti u slučaju bivše atletske zvijezde, kao što je njegov hendikep i činjenica da mu je to prvi takav zločin, mogle dovesti do blaže presude, prenosi AP.