Vlada RS imenovala radni tim za ispitivanje stanja u Banci Srpske

banka srpske

Vlada Republike Srpske(RS) donijela je danas Rješenje o imenovanju Radnog tima čiji je zadatak da izvrši uvid u pravno i faktičko stanje u Banci Srpske a.d. Banja Luka, nakon što je Agencija za bankarstvo RS, 16.novembra, uvela privremenu upravu u ovu banku.

Radni tim dužan je da, najduže u roku  60 dana, u saradnji s privremenim upravnikom Banke, Vladi RS predloži adekvatne mjere u vezi s tom bankom.

-Za potrebe izvršavanja zadataka iz ovog rješenja i obezbjeđenja realne procjene vrijednosti imovine i obaveza Banke, radni tim može angažovati nezavisne osobe–revizore, procjenitelje i druge osobe koje profesionalno obavljaju nezavisnu procjenu, saopćeno je iz entitetske vlade nakon današnje radno-konsultativne sjednice.

Predsjednik Radnog tima je direktor Invisticiono-razvojne banke RS, a članovi su: ministar finansija RS, direktor Garantnog fonda RS, savjetnik ministra finansija, izvršni direktor Sektora za pravne poslove IRB-a, pomoćnik ministra finansija i načelnik Odjeljenja za praćenje stečajnih postupaka u pravnom resoru Ministarstva finansija.

Agencija za bankarstvo RS uvela je, 16.novembra, privremenu upravu u Banku Srpske, suspendovala sva prava Nadzornog odbora, te za privremenog upravnika imenovala Petra Mićića.

Razlozi za imenovanje privremenog upravnika su to što poslovanje Banke nije u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

Podsjećanja radi, Nezavisni revizor je Banci Srpske ranije dao negativno mišljenje o radu s nizom primjedbi na njeno poslovanje i friziranje poslovnih rezultata, od pogrešnih knjiženja, rezervacija, ispravki vrijednost hartija od vrijednosti iz inostranstva, do procjene nenaplativosti kredita, neusklađenost s propisima Agencije, pa do procjene vrijednosti imovine.

Ekonomisti u RS su ranije izrazili sumnju da je ova banka prikrila gubitak od 17 miliona KM.

Banka Srpske je nastala nakon dokapitalizacije nekadašnje propale Balkan Investment banke.

Nakon likvidacije Bobar banke, ovo je druga banka u RS u kojoj su evidenti problem u poslovanju.