Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija na jutrošnje hapšenje u Tuzli osumnjičenih za ratni zločin

sipa

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine povodom hapšenja osumnjičenih za ratne zločine: Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića – dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, na području Tuzle, ponovno izražava iznenađenje selektivnim načinom postupanja sa osumnjičenim za ratni zločin.

– Sam čin lišavanja slobode i privođenja još u fazi nedokazane krivnje kod osumnjičenih i njihovih porodica izaziva šok i neugodnosti a kod prijatelja i poznanika čuđenje. Pitamo se zašto Tužilaštvo nije privodilo optužene za ratni zločin po „ najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području kojom su obuhvaćena četvorica optuženih: “Borislav Paravac, Milan Ninković, Andrija Bjelošević i Milan Savić” – navodi Savez povodom akcije hapšenja na području Tuzle koju su proveli pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH.

Također naglašava da njihove članove nije potrebno specijalcima privoditi da bi se započela istraga u vezi sa sumnjama za učinjeni ratni zločin jer će se svaki puta uredno javiti na poziv Tužilaštva, kao i da će Savez pružiti Tužilaštvu i svojim članovima svaki vid pomoći, sigurni u njihovu nevinost i čestitost tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Zahtijevamo od državnih institucija, i posljednji puta upozoravamo, da ne ruše kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine jer smo mi uvijek bili dostupni svim organima i institucijama kako za vrijeme rata tako i danas i da naše članove ne stavljaju u isti koš sa onima koji su rušili i institucije i državu a uz to činili i zločine – navodi Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH u saopćenju.

Bili su dostupni

Jutrošnje hapšenje trojice bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) sa područja Srebrenice, dodatni je pritisak i plašenje mogućih svjedoka odbrane u predmetu Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, saopćili su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona i Koordinacija boračkih udruženja TK, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oni su bili dostupni svim građanima i organima ove države, ali jutros su odvedeni iz svojih stanova. Salihović radi u tuzlanskom zatvoru, Smajlović ima zaštitarsku agenciju, a Arifovića su mogli naći na području Bratunca i Srebrenice, gdje njegova firma povratnicima čisti i obnavlja kuće. Dakle, nije bilo potrebe za upadanjem u stanove. Oni su potencijalni svjedoci Orićeve odbrane, koji će dokazati da on nije kriv za ono za šta se tereti, a nadam se da će dokazati i svoju nedužnost”, kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

rvi tk

Hasanović je dodao kako mu nije jasno da se jutros uhapšena trojka tereti za zločine nad civilnim stanovništvom, te da pretpostavlja da je to poznato “nekim dobrim Bošnjacima”, iako nikog nije imenovao.

“Poznato je da je Zalazje kod Srebrenice bilo prva borbena četnička linija. Tada nisam boravio u tom mjestu, ali znam da žene i djecu niko ne drži na borbenoj liniji. Osim toga, nijedno srpsko selo iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice i okoline nije iseljeno 1992. godine, kada su se bošnjačke porodice raseljavale širom svijeta, kako bi spasili vlastite živote”, naveo je Hasanović.

Kičić: Sramna praksa

Emir Kičić, predstavnik Saveza demobilisanih boraca TK, rekao je da “ovakva hapšenja bivših pripadnika ARBiH postaju sramna praksa”.

“Ljudi koji su se u ratu borili za ovu državu, sada su dovedeni u fazu optuživanja. Osnovni cilj je izjednačiti žrtvu i agresora, pa su tako oni koji su štitili državu sada došli na udar te iste države”, izjavio je Kičić, dodajući da bi Tužilaštvo BiH trebalo obratiti više pažnje na direktne izvršioce zločina iz redova Vojske Republike Srpske i iz prekodrinskih vojnih formacija.

U Tuzli su rano jutros pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili Suada Smajlovića (49) zvanog Šošon, Amira Salihovića (49) zvanog Arkan i Izeta Arifovića (56) zvanog Ćiza zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom u Zalazju.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.