Naša stranka

Reakcija na skandaloznu poruku Zahiragića: Odavno svjedočimo čime se služi SDA

zahiragic forto pixsell

“Iz SDA, svjedoci smo odavno, očigledno ne prezaju da svoje političke protivnike karakteriziraju na krajnje opasan način koji može izroditi i fizičke napade i zločin”

Povodom jučerašnje reakcije na društvenim mrežama Harisa Zahiragića, funkcionera iz SDA, u kojoj je Mirsada Čamdžića iz Naše stranke nazvao “psetom baaljskim”, oglasili su se iz Naše stranke.

“Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, sinoć je našeg potpredsjednika Mirsada Čamdžića etiketirao najpogrdnijim riječima, istim onima koje su služile za dehumanizaciju Bošnjaka u ratu i na čijim su krilima počinjeni najstravičniji ratni zločini uključujući i genocid.

Iz SDA, svjedoci smo odavno, očigledno ne prezaju da svoje političke protivnike karakteriziraju na krajnje opasan način koji može izroditi i fizičke napade i zločin. Najoštrije osuđujemo takve kvalifikacije i pozivamo nadležne da sankcionišu takav govor.

U potpunosti stojimo iza Mirsada Čamdžića i zaštitit ćemo ga na sve moguće načine, ne bojimo se i nastavljamo BiH voditi evropskim putem. Političare pozivamo da pokažu više odgovornosti u svojim javnim nastupima te da osude Zahiragićev govor mržnje pa makar bili i iz njegove stranke. Samo unisonom reakcijom svih političkih aktera možemo našu političku scenu učiniti civiliziranom i demokratskom”, navode u saopćenju Naše stranke.

Oglasio se i  Forto

Na Twitteru se oglasio i Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

“Molim Stranku demokratske akcije da se ogradi od govora mržnje svojih istaknutih članova. Građani su dovoljno izloženi političkim prepucavanjima i neodgovornim uvredama, koje zasipaju javni prostor. Mirsad Čamdžić je potpredsjednik Naše stranke. Stojimo uz njega i ne bojimo se”, naveo je.

Zahiragić: Tvit je bio nespretan

“Iako sam riječima ‘lažeš pseto’ zapravo citirao novinara (kojeg jako cijenim), Andreja Nikolaidisa, a koji je na takav način prije neki dan odgovorio na potvoru koju je na njegov račun izrekao Dragan Mioković iz ‘Njihove stranke’ – to me ne amnestira od kritika”, poručio je danas Zahiragić ponovom putem društvenih mreža i nastavio:

“Iako se kod nas u narodu kaže ‘lažeš kao pas’ – ipak je sinoćnji tweet bio previše, jer mi ne trebamo biti kao oni.

Dodao sam epitet balijski, prije svega radi teške optužbe Čamdžića da je SDA, tobože, stvorila ‘neobegovat’ u Bosni i Hercegovini. A to je, veoma opasna teza koju su salonski ljevičari preuzeli od neprijatelja ove države. Mi smo, bez obzira šta o tome mislio Čamdžić ili radikalni hercegovački portali, demokratska država i društvo. Balija, u tom smislu, što se mene tiče, označava čovjeka koji se stidi svoga identiteta, porijekla i pripadnosti. Čovjeka, Bošnjaka, koji ima neki autokompleks.

I ima potpuno drugačije značenje kada to kaže Bošnjak – Bošnjaku. Nema tu neke dehumanizacije ni islamofobije, kako neki neuvjerljivo tvrde. Uostalom, oni to i promovišu kao svoju vrijednost”, napisao je Zahiragić.