Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traži se ostavka načelnika

Reakcija predsjednika OV Bužim zbog uklanjanja božićne čestitke

bozicna cestitka (1)

Mi smo takva država gdje moramo zajednički da živimo i šaljemo poruke mira, rekao je Šahinović

Nakon što je uklonjen plakat iz Bužima na kojem je bila božićna i novogodišnja čestitka, Suvad Šahinović, predsjedavajući OV Bužim (SDP) kazao je da čestitka nije nikakva provokacija, te da općina Bužim nije to što je poslano sinoć i što su objavili mnogi mediji, prenosi N1.

“Općina Bužim je sigurno jedna merhametli općina. Iz tog razloga sam sazvao press konferenciju i javno rekao da općinski načelnik nema moju podršku u općinskom vijeću. Moralni čin bi bio da podnese ostavku na mjesto načelnika. Mi smo takva država gdje moramo zajednički da živimo i šaljemo poruke mira. Umjesto da ih šaljemo, mi šaljemo da još više ustalasamo situaciju. Još više produbljujemo krizu i taj nacionalizam proradi”, naveo je.

Istaknuo je da je poslana loša poruka za sve građane Bužima.

“Prije tri dana smo bili u Sloveniji gdje smo tražili da otvore jedan proizvodni pogon u Bužimu. Kakva je to poruka njima? Ko će doći da otvori pogon, da se omladina zaposli ovdje i da ne ide vani”, upitao je Šahinović.

SDP je podržavao načelnika, dodao je, ali od danas ga ne podržava i načelnik nema parlamentarnu većinu.

U Bužimu prema posljednjem popisu stanovništva živi 19.000 Bošnjaka, no Šahinović je rekao, bez obzira, i da nema nijedan Hrvat, ni Srbin, to je loša poruka.

“Mi moramo poslati poruke suživota i mira, kako Bužima tako i BiH. Ovo nije Bužim i osuđujem ovaj čin. I izvinjavam se svima, jer ne želimo da šaljemo takve poruke. Čuo sam se sa načelnikom, i pitao sam ga – je li svjestan šta je objavio. Rekao je da je spreman na posljedice. Ja sam rekao da nema našu podršku i to nije BiH”, naglasio je.

Za kraj je poručio da vjerovatno će biti promjena općinske većine, te da što se tiče SDP tražit će da načelnik podnese ostavku.

Podsjetimo, “Sretan Božić i Nova godina” pisalo je na bilboardu u Bužimu, a na kojem su bili potpisani premijer USK Mustafa Ružnić i predsjedavajući skupštine Rasim Halkić. Uslijedile su oštre rekacije iz bužimske SDA, a vrlo brzo plakat je i uklonjen.