Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija “Zlatnih ljiljana”: Zašto kalesijskoj vlasti smeta ime mosta?

kalesija_most

Povodom događaja i odluka na sjednici Općinskog vijeća Kalesija, održanoj jučer, Udruženje dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kalesija kao i udruženja proistekla iz prethodnog rata izražavaju najdublje žaljenje i protest na ishod glasanja po podnesenoj Inicijativi vijećnika Fadila Alića a koja je podrazumjevala da se novoizgrađeni most na rijeci Spreči nazove: „Most zlatnih ljiljana Hariza Vokića i Suada Spahića“.

Mišljena smo da je obrazloženje navedene Inicijative iznjedrilo samo mali dio doprinosa koji su Hariz i Suad, kao dobitnici najvećeg ratnog priznanja, dali u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine i naše Općine, prenosi Radio Feral.

Postavlja se pitanje kome smeta da jedan ovakav objekat, od velike važnosti, nosi ime po herojima iz proteklog rata? Je li se neko odriče doprinosa Armije BiH i njenih najistaknutijih članova? Znamo koliko smo bili neophodni za našu Općinu u ratu, sada postavljamo pitanje je li za nas nema prostora u našoj Općini u miru? Je li to neko nastavlja pokazivati kako se treba raditi?

Iz vaših postupaka proizašla su mnoga pitanja na koja mi ne možemo dati odgovor. Bili bismo sretni kad bismo dobili odgovore i pojašnjenja, barem toliko zaslužujemo. Ukoliko se oni koji su sastavni dio OV Kalesija koje donosi ovakve i slične odluke ogluše, ne dadnu pojašnjenja i eventualno isprave greške i nepravde koje su proizašle iz njihovih odluka mi smo primorani kazati da ćemo i mi vama uskratiti naše prisustvo u rijetkim prilikama kada nas pozivate da budemo dio vašeg folklora.

Molimo sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, časne porodice šehida i poginulih boraca, sve časne komandante i starješine kao i cjelokupno stanovništvo da ovo naše saopćenje prime k znanju i da shvate da imamo najbolje namjere da se trenutno stanje po svim elementima života i djelovanja cjelokupnog stanovništva naše Općine hitno podigne na najveći mogući stepen u pozitivnom smislu, jer to je sveta obaveza svih pripadnika boračke populacije, naših roditelja, užih i širih članova porodice, prosvjete, uleme i svih ostalih koji Bosnu i Hercegovinu i općinu Kalesiju smatraju svojom.