kritike sindikata

Rebalansom budžeta KS napravljene uštede na teret obrazovnog sistema

skupstinaks

Iz Sindikata ističu da je Prijedlogom rebalansa budžeta KS za 2020. godinu smanjen ukupni budžet za osnovno obrazovanje za 3.130.936,00 KM ili procentualno za 2,42 posto, dodatna sredstva su umanjena posebno JU Djeca Sarajeva

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo uputio je kritike na rebalans budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, usvojen na Skupštini KS, ocjenjujući da su napravljene određene uštede na teret obrazovnog sistema.

Kako se navodi u saopćenju, konkretno se radi o umanjenju iznosa sredstava za predškolske ustanove i osnovne škole u Kantonu Sarajevo u ogromnom iznosu.

– Smatramo da u ovom trenutku ova oblast ulaže krajnje napore kako bi se nesmetano odvijao nastavni proces što je od izuzetne važnosti za učenike i društvo u cjelini – ističe se.

Iz Sindikata ističu da je Prijedlogom rebalansa budžeta KS za 2020. godinu smanjen ukupni budžet za osnovno obrazovanje za 3.130.936,00 KM ili procentualno za 2,42 posto, dodatna sredstva su umanjena posebno JU Djeca Sarajeva.

– Pri tome je 1/3 sredstava uzeta s pozicija ugovorenih usluga (u prosjeku 50%) i nabavke materijala. Što se tiče materijala, umanjenje te stavke zabrinjava, jer su umanjena budžetska davanja za nabavku prijeko potrebnih dezinfekcijskih sredstava, zaštitne opreme, higijene i sapuna za radnike i učenike. Time je rebalans a priori ugrozio početak nove školske 2020/2021. godine, u periodu postpandemijskog organiziranja redovnog rada i normalizacije nastavnog procesa.

Ne želimo biti pogrešno shvaćeni, racionalizacije su nužne, ali smatramo da ima prostora za optimalniji i sigurniji rebalans budžeta. Solidarišemo se s privrednicima, ali smo stava da je sektor obrazovanja do sada platio najveći ceh u tom procesu, a Vlada se sastoji i od drugih resora. U posljednjim objavljenim Službenim novinama Kantona Sarajevo, (broj 16/20), evidentirano je da je sa budžeta obrazovanja Vlada preusmjerila već 2.145.000 KM za pomoć privredi, što čini 48,36% od ukupnog paketa pomoći privredi, u iznosu 4.435.000,00 KM. Možemo slobodno reći da sektor obrazovanja daje najjači doprinos spašavanju društva od pandemije. Slično kao i privrednici, osnovne škole i vrtići su pogođeni pandemijom, planirani vlastiti prihodi mogu se slobodno zaboraviti u ovim okolnostima, a pomoću kojih su ustanove mogle donekle kompenzirati gubitke izazvane rebalansom budžeta.

S tim u vezi, smatramo da trebate razmotriti rebalans i odmah početi pripreme za novi rebalans budžeta, najkasnije krajem avgusta/početkom septembra, pri čemu će se s trenutno nepotrebnih budžetskih stavki preusmjeriti novac na pozicije bez kojih nije moguće vratiti učenike u školske klupe – navodi se u saopćenju Sindikata.

Također, smatraju da je pomenutim rebalansom trebalo sredstva namijenjena za realizaciju Odluke o osnivanju JU Institut za preduniverzitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo preusmjeriti ka Prosvjetno-pedagoškom zavodu, čime bi se kapaciteti Zavoda dodatno ojačali, što je od izuzetne važnosti za podizanje kvaliteta obrazovanja.

– Podsjećamo da je na prijedlog prethodne Vlade Kantona Sarajevo, tadašnja većina u Skupštini Kantona Sarajevo, donijela Odluku o osnivanju navedenog Instituta te da je ovaj Sindikat tada izrazio nezadovoljstvo, smatrajući da se na taj način samo dodatno povećava državna administracija, a istovremeno slabi Prosvjetno-pedagoški zavod, što je nedopustivo. Pored toga, ne možemo, a da ne napomenemo, da je Odluka o osnivanju JU Institut za preduniverzitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo donesena suprotno propisanoj proceduri utvrđenoj u Uredbi o postupku i načinu pripremanja, izrade i dostavljanja propisa – navodi se.

Smatraju i vrlo bitnim naglasiti da se Odlukom ne mogu povjeriti poslovi i nadležnosti Institutu, da se to isključivo mora uraditi donošenjem zakona, a prije toga je neophodno izmijeniti Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

– Očekujemo da ćete u skladu sa svojim nadležnostima obustaviti dalje aktivnosti oko osnivanja gore navedenog Instituta jer je on uistinu nepotreban, te da ćete Skupštini KS predložiti da poništi Odluku o osnivanju istog, a sredstva namijenjena za rad ovog Instituta preusmjeriti, kako smo gore naveli, u jačanje kapaciteta Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo – zaključuje se u saopćenju.