Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad ministrica zapošljava

Recept po kojem se dobija stalni posao u institucijama BiH

ankica gudeljevic – pixsell

Martina Ostojić i Andrea Konjević ipak su dobile stalni posao u Ministarstvu civilnih poslova BiH, te se na ovaj način još jednom potvrdilo da je zapošljavanje, prvo na ugovor o djelu siguran put do konačnog “uhljebljenja” na “budžetskim jaslama”

U institucijama na nivou BiH u martu ove godine zaposleno je još sedam državnih službenika. Shodno zakonu i uobičajenoj praksi njihova imena i funkcije u Službenom listu BiH objavila je Agencija za državnu službu BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Godinama smo već navikli da posla i konkursa u državnim institucijama, a kako se često ispostavi uglavnom za podobne, uvijek ima. Ono što je zanimljivo u spisku zaposlenih u martu ove godine, jeste to da su posao državnih službenica u Ministarstvu civilnih poslova BiH dobile Martina Ostojić i Andrea Konjević.

PUT DO VIŠIH SARADNICA POPLOČAN JE UGOVOROM O DJELU

Ostojić je dobila poziciju višeg stručnog saradnika za međunarodnu saradnju i to u Uredu ministrice Ankice Gudeljević. S radom je, kako se navodi, počela 1. aprila ove godine.

Konjević je zaposlena kao viša stručna saradnica za međunarodnu saradnju u oblasti rada i zapošljavanja u Odsjeku za rad i zapošljavanje Sektora za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije, također u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

I ona je počela raditi 1. aprila ove godine. Inače, ove oblasti su u nadležnosti vlasti na federalnom i kantonalnom nivou, pa je diskutabilno šta uopšte rade uposlenici u ovom sektoru na nivou BiH.

Zaposlenje Ostojić i Konjević u Ministarstvo civilnih poslova BiH zanimljivo je po tome što su one u periodu od 11 mjeseci već bile angažirane u tom ministarstvu po ugovoru o djelu.

Vidljivo je to iz odgovora koji je ministrica ministrica Gudeljević dostavila na raniji upit Saše Magazinovića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH. Magazinović je tada, a o čemu je Fokus nedavno pisao, jer je on odgovor dobio tek u martu, iako je prema datumu na dokumentu odgovor pisan u januaru ove godine, pitao ministricu Gudeljević koliko je osoba zaposleno u tom ministarstvu u vrijeme njenog dosadašnjeg mandata, te po kojem su osnovu i na koje pozicije uposleni.

Iz tadašnjeg odgovora Magazinoviću iz Ministarstva civilnih poslova vidljivo je da je tokom dvije godine mandata ministrice Gudeljević u Ministarstvo civilnih poslova zaposleno ukupno 19 osoba.

Faksimil odgovora MCP-a BiH poslaniku Saši Magazinoviću: Na spisku navedeno da su Ostojić i Konjević zaposlene po osnovu ugovora o djelu

U tadašnjem aktu navedeno da je zaposlenje tih osoba u MCP-a BiH uglavnom vezano za mandate ministrice i njenog zamjenika, što bi trebalo da znači da kada njima isteku mandati, da s njima odlaze i oni koje su zaposlili.

DUGOGODIŠNJA PRAKSA KOJOJ NEMA KO STATI UKRAJ

Za Ostojić je tada navedeno da je zaposlena po osnovu ugovora o djelu u trajanju od 11 mjeseci kroz projekt WHO podrške MCP-a, a za Konjević da je također zaposlena po osnovu ugovora o djelu i to projekta podrške UNICEF-a ovom ministarstvu u trajanju od 11 mjeseci.

No, samo nešto više od mjesec dana otkako je Magazinović dobio odgovor iz Ministarstva civilnih poslova BiH ispostavilo se da su Ostojić i Konjević ipak dobile stalni posao u Ministarstvu civilnih poslova BiH, te se na ovaj način još jednom potvrdilo da je zapošljavanje, prvo na ugovor o djelu siguran put do konačnog “uhljebljenja” na “budžetskim jaslama”.

Faksimil objave u Službenom listu BiH: Objavljeno da su Ostojić i Konjević postale državne službenice u MCP-a BiH

Uprkos tome što i Ured za reviziju institucija BiH često ukazuje na to da se mnoge osobe koje institucije angažiraju po osnovu ugovora o djelu kasnije i stalno zapošljavaju u organe vlasti, ovakva praksa se konstantno nastavlja i nije poznato da je neko odgovarao zbog toga.

Jer, kako je moguće da na javnim konkursima koje raspisuju institucije uvijek kao prvorangirani i najuspješniji kandidati budu upravo oni koji su u tu instituciju došli po osnovu ugovora o djelu?

Stoga, mnogi kandidati na brojnim konkursima kada čuju da su im konkurenti neki od već privremeno zaposlenih u određenoj instituciji odustaju od izlaska na ispite za te pozicije jer su ubijeđeni, a tako se nažalost i pokaže, da su te pozicije već rezervisane za nekoga.

Dosadašnja praksa je pokazala i da oni koji prođu konkursnu procedure i uoče tu pojavu, te se žale nadležnim odborima za žalbe to čine uzalud i samo gube vrijeme i izlažu se troškovima, jer nije poznato da je rješenje po nekoj od tih žalbi išlo u korist onoga ko se žalio.

Inače, među sedam zaposlenih u institucijama BiH u martu ove godine je i Ana Lovrić, zaposlena kao stručni savjetnik – interni revizor u Jedinici za internu reviziju, Ministarstvo civilnih poslova BiH, što znači da je broj zaposlenih u mandatu ministrice Ankice Gudeljević porastao na 20.

Zanimljiva je i pozicija na koju je u martu zaposlen Bojan Komšić, a radno mjesto na koje je imenovan zove se “stručni savjetnik za programe rada i izvještaje o radu u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH”.