Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raskol

Redovna sjednica Skupštine USK prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda

SKUPSTINAUSK_281119

Zastupnici Kluba Stranke demokratske akcije ponovili su kritički stav prema sadašnjem sazivu Kantonalne vlade i konstalacijama političkih odnosa koje je kreirala dosadašnja skupštinska većina

Današnja deveta redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) prekinuta je zbog neusvajanja dnevnog reda. Trebalo se između ostalog raspravljati o Nacrtu budžeta USK za 2020. godinu, odnosno Nacrtu zakona o izvršavanju budžeta, međutim za predloženi dnevni red glasalo je samo 15 od 30 skupštinskih zastupnika.

“Ocijenjeno je da je moj glas odlučio, ali ja ne mislim tako. U Kantonalnoj skupštini je 30 zastupnika i svako glasa onako kako smatra da treba. Mi kao POMAK ponavljamo da smo dio aktuelne većine i da ne razgovaramo o drugim mogućnostima. Jednostavno, nismo učestvovali u konsultacijama i razgovorima oko Nacrta budžeta i smatramo da on u konačnici može biti bolji”, rekao je zastupnik Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) u Skupštini USK-a Zikrija Duraković.

Dopredsjedavajući Skupštine USK i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Razim Halkić naglasio je kako su se današnjom redovnom sjednicom nastojali ispoštovati zakonski okviri.

“Vrlo važna sjednica za građane, s obzirom da smo u zakonskom roku ponudili Nacrt budžeta, raspravu o premijama za zdravstveno osiguranje i izmjenu Zakona o legalizaciji objekata, ali izgleda da moramo prvo sačekati da se iskristalizira većina u Skupštini”, dodao je Halkić.

Zastupnici Kluba Stranke demokratske akcije ponovili su kritički stav prema sadašnjem sazivu Kantonalne vlade i konstalacijama političkih odnosa koje je kreirala dosadašnja skupštinska većina.

“Zaista nismo mislili da će se kockati s Nacrtom budžeta za narednu godinu, bili smo ubijeđeni da imaju većinu. Međutim, još jedan od pokazatelja da trenutna većina ne funkcionira i nema nikakvu snagu. Ne zaboravite da još uvijek nemamo ni predsjedavajućeg Skupštine”, naglasio je predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić.

Iz Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) uvjereni su kako će postojeći saziv Vlade, ali i skupštinske većine vrlo brzo nastaviti svoj posao, jer smatraju da ga rade konkretno i odgovorno. Današnja dešavanja okarakterizirali su kao nezainteresiranost ili neodgovornost pojedinih zastupnika da se o Nacrtu budžeta raspravlja u zakonom predviđeno vrijeme.