Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački mediji: Referendum o Danu RS uvod u nove referendume?

dodik stize

Referendum u Republici Srpskoj ponovo je tema pisanja medija na njemačkom jeziku.

“Svjesno se politički djeluje tako da se svi boje rata i onih drugih”. Mediji pišu i kako ideja o Velikoj Srbiji još uvijek živi.

Javnost u BiH već sedmicama raspravlja o spornom referendumu u Republici Srpskoj. Radi se o obilježavanju 9. januara kao Dana RS.

Ustavni sud BiH je slavljenje ovog praznika proglasio “diskriminirajućim”, a potom je donio odluku i da je referendum o tom prazniku protivustavan, piše Deutsche Welle.

U samoj Republici Srpskoj se ovakve odluke smatraju “napadom” na taj entitet i na identitet bosanskih Srba, prenosi list Der Standard. Njihova novinarka je boravila u Banjaluci.

“Mladen B. nosi sunčane naočare, samouvjeren je, a osim bh. pasoša ima i švajcarsko državljanstvo. On zna da je predsjednik RS Milorad Dodik referendum raspisao samo zbog predstojećih lokalnih izbora 2. oktobra. “Bez referenduma bi izgubio, a sada će njegova stranka SNSD pobijediti”, vjeruje on. Iako “nije veliki prijatelj Dodika”, glasaće na referendumu. “Radi se o tome da se čuje glas naroda. Očito da stranci to ne razumiju”, kaže uzbuđeno. Ustavni sud BiH on ne priznaje “jer u njemu sjede stranci”.

“Dokle tako? Danas nije puno drugačije nego za vrijeme austro-ugarske okupacije. Mi smo protektorat. Mi smo potlačeni”, kaže Mladen. Kao i Mladen, mnogi stanovnici Republike Srpske ne prihvataju BiH kao svoju domovinu.

Mladen je siguran da će doći dan i kada će se održati referendum o nezavisnosti ovog entiteta.

srdjan

Srđan Puhalo

Psiholog Srđan Puhalo smatra da se politički svjesno djeluje tako “da se svi boje rata i onih drugih”.

Na taj način se politički lideri održavaju na vlasti. Referendum smatra razbacivanjem novca. “Svi ovdje smatraju da treba slaviti 9. januar. Čemu onda referendum?”, pita se Puhalo.

On smatra da etnonacionalistički političari jedni drugima nabacuju loptice kao u stonom tenisu. “Kad čovjek ne želi da riješi stvarne probleme, onda traži probleme koje ne može ni riješiti.”

U BiH se čak i siromaštvo zloupotrebljava. Nezaposlena Drazena M. vjeruje “da sav novac ide u Sarajevo i zbog toga ga ovdje nema”. One ne može ni znati da ljudima u Federaciji BiH nije ništa bolje nego njoj. Ona nema novca čak ni za autobusku kartu do drugog entiteta”, piše Der Standard.

Ideja Velike Srbije nije prošlost

Prije 30 godina su najuticajniji naučnici u Beogradu objavili program za stvaranje Velike Srbije, prenosi Luzerner Zeitung pisanje njemačke novinske agencije dpa. Nakon mnoštva ratova i 100.000 mrtvih ta ideja nije umrla, stoji u tom članku.

“Bivši Miloševićevi sljedbenici nisu ništa naučili, niti se zbog bilo čega kaju.
Nekadašnji “broj 2” u Srbiji, Borisav Jović ovih dana je objavio knjigu pod naslovom “Kako su Srbi izgubili vijek”. U knjizi se ponavljaju teze iz teorija o zavjeri protiv Srba. Mračne strane sile, Vatikan i drugi narodi bivše Jugoslavije su nanijeli ogromnu štetu Srbiji od koje se ona još uvijek oporavlja.

Tu je i Miloševićev učenik, Radovan Karadžić. Tek osuđen na 40 godina zatvora, napisao je pismo Vijeću sigurnosti UN-a. Ono bi trebalo da ukine skandalozne “pogrešne presude protiv cijelog srpskog naroda”.

018857570_40100

Mir u Dejtonu je označio kraj rata u BiH, ali ne i kraj ideje o Velikoj Srbiji, prenose mediji

Renomirani njemački istoričar Holm Sundhausen u jednom svom djelu je Memorandum Srpske akademije nauka ocijenio ovako: Ovo djelo se razotkriva kao paranoidni pamflet o stanju srpske nacije. On se sastoji od tvrdnji i optužbi bez dokaza, a autori reaktiviraju stare slike o neprijateljima, stare stereotipe i predsrasude”, prenosi list Luzerner Zeitung.