TIBiH

Reformski izazovi u borbi protiv korupcije: Političari zarobili institucije, a građani postali taoci

konferencija_foto-TI (1)

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist je navela da se negativan uticaj korupcije na društvo ne može potcijeniti, što otežava socijalni i ekonomski razvoj te podriva demokratiju

Političari i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i dalje blokiraju donošenje ključnih zakona kojima bi se smanjila korupcija i ne shvataju ozbiljno borbu protiv korupcije, rečeno je na konferenciji koju je povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizovao Transparency International (TI) u BiH, prenosi BIRN BiH.

Na konferenciji “Reformski izazovi u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini” je rečeno da vlasti na svim nivoima u našoj zemlji blokiraju reforme zakonodavstva u sedam oblasti koje su ključne za borbu protiv korupcije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson je kazao da je današnji datum jako važan za BiH jer govorimo o uspjesima i izazovima. Nažalost, kako je rekao, ovdje nema mnogo uspjeha, a ostaje još izazova.

“Korupcija guši građane u BiH. Uprkos svim preprekama, postoje heroji koji se bore protiv korupcije (…) Političari i zvaničnici i dalje blokiraju donošenje zakona za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde BiH ignoriše preporuke koje je dala Venecijanska komisija, lideri ne shvataju borbu protiv korupcije ozbiljno”, kazao je ambasador Nelson.

Dodao je kako organizacije civilnog društva izvještavaju da je 90 posto javih nabavki bilo srednja ili visoka korupcija, što za njega predstavlja organiziranu krađu građana.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist je navela da se negativan uticaj korupcije na društvo ne može potcijeniti, što otežava socijalni i ekonomski razvoj te podriva demokratiju.

“Slobodni izbori su isto tako usko povezani s borbom protiv korupcije. Monitoring javnih nabavki može da obeshrabri ljude koji žele da se upletu u korupciju”, navela je ona i dodala da je potrebna politička volja kako bi se korupcija smanjila i da nam je potrebno snažno civilno društvo i motiviran rad slobodnih medija.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI-a BiH, kaže da smo i ove godine, nažalost, svjedoci situacije da je napredak borbe protiv korupcije izostao, te da je došlo do pogoršanja stanja.

“Korupcija je zahvatila sve procese i građani su bili svjedoci beskrupuloznosti korupcije. Teška situacija s pandemijom COVID-19 bila je shvaćena od pojedinaca kao odlična situacija za bogaćenje, što se može okarakterizirati kao zločin protiv građana (…) Političari su zarobili institucije i drže građane kao taoce”, rekao je Blagovčanin, dodavši da je BiH u svim relevantnim izvještajima prepoznata kao zarobljena država.

Na današnjoj konferenciji, direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić je predstavila platformu “AC Monitor” – online alat za praćenje napretka reformi u specifičnim oblastima borbe protiv korupcije i rezultat je višegodišnjeg angažmana TI-a u BiH na praćenju provedbe antikorupcijskih reformi.

“AC Monitor” daje detaljne informacije o stanju u oblastima kao što su: finansiranje političkih partija, javne nabavke, sukob interesa, zaštita “zviždača”, prijavitelja korupcije, slobodan pristup informacijama, integritet u pravosuđu i procesuiranje korupcije.

Također, predstavljena je Analiza stanja institucionalnog integriteta u BiH.