Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška sa svih strana

Regija stala uz Hrvatsku, Ministarstvo sigurnosti BiH ponudilo pomoć

Ministarstvo sigurnosti BiH je nakon izvršenih konsulatacija i koordinacije sa institucijama u BiH i Hrvatskoj, stavilo na raspolaganje dva tima za zaštitu i spašavanje

Poruke podrške hrvatskom narodu danas stižu sa svih krajeva svijeta nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Pomoć su ekspresno ponudile zemlje regije.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske – Ravnateljstvu civilne zaštite – pomoć nakon razornog zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju i još nekoliko gradova.

S obzirom na to da je oštećen veliki broj objekata te da se još traga za preživjelima, Ministarstvo sigurnosti BiH je nakon izvršenih konsulatacija i koordinacije sa institucijama u BiH i Hrvatskoj, stavilo na raspolaganje dva tima za zaštitu i spašavanje.

Radi se o timu Federalne uprave civilne zaštite sa 42 spasioca i timu Republičke uprave civilne zaštite RS sa 18 spasilaca, koji će ukoliko pomoć bude prihvaćena od strane Hrvatske, sa svom pratećom opremom biti odmah upućeni u pogođeno područje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da je zemljotres sa epicentrom u Hrvatskoj prošao uz minimalne žrtve i poručio da je Srbija spremna da pruži Hrvatskoj pomoć.

Vučić je poručio da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pomoći i da želi Hrvatskoj da se brzo oporavi i obnovi objekte.

“Veoma mi je žao i spremni smo da pružimo svaku vrstu tehničke, finansijske i bilo kakve pomoći“, rekao je Vučić novinarima u Zaječaru.

Crna Gora u ovim izuzetno teškim trenucima stoji čvrsto uz naše hrvatske prijatelje i saveznike, uz sve građane Hrvatske, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon razornog potresa u Hrvatskoj.

Đukanović je uputio brzojav hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Spremni smo pružiti pomoć i podršku“, rekao je Đukanović i dodao da Crna Gora s tugom gleda na zastrašujuće prizore koji dolaze iz susjedne Hrvatske.

I Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću”, objavio je Michel na Twitteru. “Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu”, dodao je.

Prema prvim izvještajima, u potresu je stradala najmanje jedna osoba dok je pričinjena ogromna materijalna šteta. Zemljotres se osjetio i u susjedim državama.