Banja luka

Regionalna konvencija mladih liječenih od raka: Karcinom nije bauk (FOTO)

20190828_2_37936802_47100185_Web

Broj djece oboljele od malignih bolesti se povećava, a u RS-u godišnje oboli 50 mlađih od 18 godina

Oko 50 mladih iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske Makedonije i Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Banjaluci na Reginalnoj konvenciji mladih liječenih od raka u djetinjstvu, koju su organizovali Udruženje roditelja djece oboljele od malignih oboljenja “Iskra” i Mreža mladih izliječenih od raka u RS – Mladice, javlja Anadolu Agency (AA).

Miloš Malešević, osnivač aktivne grupe mladih liječenih od raka na terirotiji RS-a istakao je da će učesnici pored svečanog i edukativnog dijela konvencije u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci imati priliku za turistički obilazak Banjaluke i rafting turu.

Prema njegovim riječima ova konvencija izuzetno je značajna jer mladi koji su se izliječil od raka imaju priliku da upoznaju druge koji su prošli kroz slična iskustva.

“To olakšava samu borbu i sa kasniijim posljedicama, pruža nam priliku da shvatimo da nismo sami, da rak nije bauk i da postoji nada za život poslije raka”, kazao je Malešević.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izjavio je da mladi koji su se okupili i organizovali konvenciju u Banjaluci motivišu sve kako bi ovo društvo činili boljim.

“Oni koji prođu kroz ono kroz šta su oni prošli i oni koji treba da prođu kroz takve stvari, ono za šta društvo treba da se založi da im pomogne maksimalno su oni koji koji daju snagu svima nama da u budućnosti zdravstveni sistem učinimo što boljim”, rekao je Šeranić.

Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjela hematoonkoligije na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Republike Sprske istakla je da je potrebno da se unaprijede uslovi liječenja pacijenata sa malignim bolestima.

“Njihovo izlječenje je ono što nas posao čini vrijednim i nama koji smo u tom poslu stručno angažovani njihovo izlječenje, njihov kvalitetan život pruža stimulus za dalje aktivnosti”, kazala je Predojević-Samardžić.

Govoreći o uslovima za liječenje rekla je da koliko god mogu reći da su trenutno zadovoljni, bez obzira na nove dijagnostičke procedure i nove lijekove, ne mogu reći da su u potpunosti zadovoljni jer broj pacijenta odnosno djece sa malignim bolestima se povećava.

“Naši prostorni kapaciteti unutar Pedijatrijske klinike postaju mali, nadamo se da ćemo rekonstrukcijom Pedijatrijske klinike dobiti veći prostor”, rekla je Jelica Predojević-Samardžić.

Prema njenim riječima godišnje na području RS-a od malignih bolesti oboli oko 50 djece, do 18 godina.