Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalna konvencija okupila 50 mladih izliječenih od raka u Sarajevu

Roditeljska Kuca – mladi koji su izlijeceni od raka4
FOTO: I. Kralj

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” organizovalo je treću regionalnu konvenciju mladih izliječenih od raka, a koji dolaze iz zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvencija koja je počela danas i trajat će do 13. augusta, ima za cilj pružiti podršku i pomoć djeci i mladima koji se liječe od raka ili su u fazi rehabilitacije i resocijalizacije nakon završenog bolničkog liječenja.

Konvencija je danas u Sarajevu u Roditeljskoj kući okupila oko 50 mladih ljudi uzrasta od 16 do 26 godina iz zemalja regije: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i BiH.

Jedna od njih je i studentica Nejra Musić iz Sarajeva koja je ranije uspješno prošla proces liječenja od raka. Ističe kako je sretna jer će tokom tri dana konvencije imati priliku upoznati svoje vršnjake, kako kaže, heroje koji su poput nje prošli proces liječenja.

“Drago mi je da ćemo se družiti, naučiti nešto novo i zahvalni smo udruženju što su nam ovo omogućili jer danas se susrećemo sa svim omladincima koji su pobijedili sve ovo i zajedno se borimo dalje”, rekla je Nejra.

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” istakla je kako se ideja o održavanju konvencije koja okuplja zemlje Balkana, javila prije pet godina kada su omladinci bili pozvani u kamp jednog luksemburškog udruženja.

“Onda smo shvatili da bi i mi mogli da organizujemo nešto slično u regiji i da djeca koja govore slični jezik, a koji su prošli maligno oboljenje, da bi mogli da podijele strahove i znanja koja imaju da bi prevazišli kasne posljedice svog liječenja. Tako su prva i druga konvencija održane u Beogradu i ovo je treća regionalna”, istakla je Kamerić.

U okviru konvencije planiran je zajednički obilazak Sarajeva, dok će sutra za sve učesnike biti organizovan rafting na Neretvi te obilazak Titovog bunkera u Konjicu.

U petak će mladi na radionicama u Roditeljskoj kući u Sarajevu imati priliku pratiti predavanje dr. Lorna Zadravec – Zaletel sa Onkološkog centra iz Ljubljane, specijaliste za kasne posljedice i praćenje nakon završenog liječenja čemu će prisustvovati i predstavnici Hematoonkološkog odjela Pedijatrijske klinike Jezero, te hematološke i onkološke klinike KCUS kao i predstavnici klinike za dječije bolesti/hemato-onkologije Kliničkog centra Banja Luka.

Dobrom druženju sa novim prijateljima raduje se Bojan Ristovski iz Skoplja koji ističe da je učestvovao na prethodne dvije konvencije.

“Tu smo se nevjerovatno dobro proveli i očekujemo isto tako i još bolje da se provedemo ovdje. Meni je ovo najvažnije jer 90 posto onoga što sam danas – dugujem ovim konvencijama jer tu sam spoznao samog sebe, nije isto kada se družiš sa ljudima koji nisu imali iste stvari kao ti, tu nešto klikne i družite se bez riječi. To je nešto što je najvažnije od svega”, rekao je Ristovski.

Za sve njegove prijatelje, učesnike konvencije, kako je rekao, zajedničko je to što su život počeli nakon bolesti sa kojom su se suočili.