Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U dva bombaška napada u Turskoj ubijeno šest ljudi

mardin_turska_eksplozija

U eksplozijama bombi u dva grada na jugoistoku Turske u srijedu je ubijeno najmanje troje civila i ranjeni su deseci, saopćili su sigurnosni izvori, optužujući Radničku partiju Kurdistana (PKK) za koordinirane napade na policijske mete.

Ranije tokom dana trojica vojnika su poginula i deset ih je ranjeno kada su militanti otvorili vatru iz raketa i drugog dugometnog poružja preko granice iz sjevernog Iraka. Snage sigurnosti također su optužile za napad, u pokrajini Sirnak, PKK.

Većinski kurdski jugoistok Turske poprište je najtežeg nasilja u dvije decenije otkako je PKK odustao od dvoipogododišnjeg primirja prošle godine.

Troje civila je poginulo kada su eksplozivi podmetnuti kraj puta detonirani na daljinsko upravljanje u mjestu Kiziltepe u pokrajini Mardin, u blizini sirijske granice, u napadu koji je imao za cilj autobus koji je prevozio policajce, saopćli su izvori.

Još 30 civila i 10 policajaca je ranjeno.

U najvećem gradu u regiji Diyarbakiru, u eksploziji autobombe ranjeni su brojni policajci, saopćio je visoki turski zvaničnik. Izvor iz službe sigurnosti izjavio je da je prema početnim podacima sedam ljudi ranjeno.

PKK, koju su poroglasile terorističkom organizacijom Turska, Evropska unija i Sjedinjene Države, latila se oružja protv turske države u 1984. a više od 40.000 ljudi, većinom Kurda, poginulo je u nasilju, prenosi Reuters.

ma, u napadu je ranjeno više pripadnika policije i civila.

Ranjeno su prebačeni u najbliže bolnice u Mardinu.