Reiner: Hrvatska čvrsto podupire cjelovitost i funkcionalnost BiH

Zeljko Reiner

U sklopu službene posjete BiH, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner posjetio je u poslijepodnevnim satima Mostar gdje se sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem te posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru kao i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Reiner je u izjavi za novinare kazao kako je s hrvatskim, političkim i vjerskim predstavnicima u BiH razgovarao o evropskom putu BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, te o gospodarstvu i mogućnostima gospodarske suradnje.

Istakao je kako Hrvatska svesrdno podržava proces ulaska BiH u EU i da će to činiti i ubuduće.

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH, Reiner je kazao kako je hrvatski narod konstitutivan narod na papiru, dodavši da je ta konstitutivnost, u smislu jednakopravnosti, ostvarena u političkim sferama za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su drugi birali predstavnike hrvatskog naroda.

Prava konstitutivnost i prava jednakopravnost, kako je kazao, će biti tek onda kad prosječni čovjek počne osjećati da je on jednak svima ostalima u smislu natječaja za dobijanje državnog posla, neke stipendije i drugo.

– Itekako nam je stalo da se ta jednakopravnost i konstitutivnost provodi u stvarnom životu – poručio je Reiner.

Reiner - sabor - mostar

Govoreći o gospodarskoj suradnji, kazao je kako je BiH u prva tri mjeseca ove godine ponovo postala trgovinski partner Hrvatske broj jedan.

– Razgovarali smo velikim infrastrukturnim i energetskim projektima na kojima bismo mogli zajedno raditi i za koje vjerujemo da bismo mogli dobiti i značajna sredstva iz evropskih fondova, što bi još dodatno učvrstilo naše veze – kazao je Reiner.

Naglasio je kako Hrvatska čvrsto podupire ne samo cjelovitost BiH nego i funkcionalnost BiH u svakom smislu.

– Izuzetno nam je drago da je počeo proces približavanja i NATO-u i nadamo se da će se taj proces nastaviti i da će BiH jednog dana postati i članica NATO-a – kazao je predsjednik Hrvatskog sabora koji je tijekom posjete Filozofskom fakultetu održao predavanje o temi “Uloga parlamenata u multinacionalnim državama”.

On će se sutra u Mostaru sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, a nakon Mostara posjetit ćeBanju Luku gdje će razgovarati s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, banjalučkim biskupom Franjom Komaricom te s političkim predstavnicima Hrvata u RS-u i predstavnicima hrvatskih udruženja.