Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijedna donacija

Reinersten: Još jedna potvrda norveške predanosti integritetu i suverenitetu BiH

Reinersten norveska
Foto: Fena

Osiguranje nove donacije pozdravio je zamjenik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, ocijenivši kako to svjedoči o kontinuitetu i svesrdnoj pomoći Kraljevine Norveške radu PSOTC-a, koja je jedan od njegovih osnivača

Vlada Kraljevine Norveške donirala je Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) sredstva u ukupnoj vrijednosti od 234.500 KM, od čega su tehnička sredstva u vrijednosti od 86.000 KM namijenjena Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) OSBiH.

Primopredaja doniranih sredstava upriličena je danas u Centru za obuku za operacije podrške miru OSBiH u prisustvu norveškog ambasadora i dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH.

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinersten izjavio je tim povodom kako se radi o još jednoj potvrdi norveške predanosti teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Kazao je, istovremeno, da je to i potvrda podrške OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH , podsjećajući kako su OSBiH najveće postignuće od stvaranja BiH.

-Isto tako kao kontakt ambasada za NATO, ova ambasada i moja zemlja naglašavamo potrebu davanja stalne podrške OSBiH. Jedino uz podršku one će postati operativne i tako ćemo im dati neophodne kapacitete – kazao je Reinersten.

Norveški ambasador je ocijenio kako se radi kontinuiranoj i dobroj saradnji te da i ovaj najnoviji primjer to potvrđuje.

Istovremeno je najavio kako će Norveška s Bosnom i Hercegovinom potpisati sporazum o bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Osiguranje nove donacije pozdravio je zamjenik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, ocijenivši kako to svjedoči o kontinuitetu i svesrdnoj pomoći Kraljevine Norveške radu PSOTC-a, koja je jedan od njegovih osnivača.

Potcrtao je kako je to znak uvažavanja svega onoga na čemu je angažiran PSOTC, čiji su programi obuke dostupni širem sigurnosnom sistemu u BiH i regionu, kao i široj evroatlantskoj zajednici.

-Naime, dio programa PSOTC-a uključen je u euroatlantski program partnerstva, tako da PSOTC, zapravo, doprinosi i ostvarenju sveukupnih ciljeva Saveza i euroatlantske zajednice u oblasti izobrazbe i obuke za operacije potpore miru – kazao je Šajinović.

Dodao je kako je, uz donaciju PSOTC-u, Kraljevina Norveška značajna sredstva opredjelila za obuku u programima ‘Žene, mir i sigurnost’ i promociju rodne ravnopravnosti te za unapređenje cyber sigurnosti u sistemu odbrane BiH.

-Sve to direktno podržava sposobnost OSBiH i MOBiH-a da izvršavaju misiju i naše integracijske težnje i ambicije time što unapređujemo interoperabilnost… – poručio je Šajinović.

Zahvalnost istim povodom iskazao je i komandant PSOTC-a, brigadir Elvedin Omić, navodeći kako je donacija ovom centru nemijenjena kvalitetnoj obuci i edukaciji.

Radi se o, kako je kazao, veoma vrijednoj i savremenoj opremi koja omogućava jačanje vlastitih kapaciteta i resursa potrebnih u procesu pripreme i vođenja svih aktivnosti PSOTC-a, a što doprinosi reputaciji i kredibiletu države BiH.

-Zahvaljujući ovoj opremi osiguravamo ispunjavanje jednog od osnovnih principa NATO sistema upravljanja kvalitetom, a to je konstatntan napredak u vođenju obuke i edukacije – kazao je brigadir Omić, podsjećajući da je PSOTC član porodice NATO akreditovanih centara.

Ceremoniji primopredaje prethodio je bilateralni sastanak pomoćnika ministra odbrane BiH Zorana Šajinovića i Olava Reinerstena, ambasadora Kraljevine Norveške.