Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednje upozorenje

Sindikat BHRT-a: Može doći do prekida programa i ostalih telekomunikacijskih usluga

bhrt
Foto: Fena
Ilustracija

“Umjesto rješenja problema, dobili smo produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti, blokirane lične/osobne račune i egzistencijalnu krizu nas i naših porodica”, saopćeno je iz sindikata

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u oglasio se saopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u obraća se cjelokupnoj bh. javnosti, a posebno našim osnivačima, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, jer još nije riješeno stabilno i održivo finansiranje Javnog servisa BiH.

Ukoliko budemo primorani iskoristiti svoja zakonska prava, može doći do prekida emitiranja programa, ali i ostalih telekomunikacijskih usluga i za to će biti odgovorna državna i entitetska vlast i poslovodstva sva tri javna emitera!

U našim rukama su mikrofoni i kamere, okrenućemo ih sebi i našim pretplatnicima!

Obzirom da još nije adekvatno riješeno prikupljanje i naplata RTV takse, čime su oštećeni redovni pretplatnici RTV takse, kao i uposlenici vašeg Javnog servisa jer smo dovedeni pred zid, bez sredstava za isplate zarađenih plaća i naknada. Još uvijek nam nije uplaćen topli obrok koji je među najnižim u državi od samo sedam maraka, kao ni kupon za prevoz.

Hvala svima na ogromnoj podršci za opstanak Javnog servisa BiH i naših radnih mjesta. Međutim, oni koji imaju ključeve za rješavanje našeg problema iako su pokrenuli neke aktivnosti, radnici BHRT-a do danas nisu osjetili NIŠTA. Umjesto rješenja problema, dobili smo produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti, blokirane lične/osobne račune i egzistencijalnu krizu nas i naših porodica.

Stoga, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, koji je u stalnom zasjedanju, djelovaće u skladu sa Zakonom ukoliko se u februaru ne počnu rješavati naši zahtjevi.

Mi smo servis svih konstitutivnih naroda, bh. građana i ostalih, iako smo u katastrofalnoj situaciji, trudićemo se da tako i ostane. Uvjerili smo se do sada da ‘sit gladnog ne razumije’, a dovedeni smo na ivicu egzistencije i zahtijevamo da nas se plati za naš rad u skladu sa inflacijom i životnim standardom”, stoji u saopćenju koje potpisuje Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.