Reis Kavazović: Očekujemo od tužilaštva i sudova da svoj posao obavljaju profesionalno

BiH

reis kavazovic

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini stoji na stanovištu da je za slobodno i demokratsko društvo od posebne važnosti postojanje neovisnog sistema pravosuđa, bez bilo kakvog političkog pritiska na rad tužilaca i sudija, navodi se u saopćenju reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH (IZ u BiH) Huseina ef. Kavazovića.

“Prateći najnovija dešavanja u našem društvu, posebno vezano za medijsku kuću ‘Dnevni avaz’, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže: ‘Islamska zajednica se snažno zalaže za slobodu medija, za korektno i objektivno izvještavanje, bez bilo kakvog pritiska na urednike i novinare u njihovom radu.'”

Kavazović u saopćenju objavljenom na službenoj web stranici IZ-a navodi kako Islamska zajednica, također, snažno podržava princip presumpcije nevinosti pojedinca/građanina kao važnog pravnog instituta do kojeg drže savremena demokratska društva.

“Isto tako, Islamska zajednica stoji na stanovištu da je za slobodno i demokratsko društvo od posebne važnosti postojanje neovisnog sistema pravosuđa, bez bilo kakvog političkog pritiska na rad tužilaca i sudija. Islamska zajednica očekuje od tužilaštva i sudova da svoj posao obavljaju profesionalno, bez obzira na određena nastojanja izvan pravnog sistema koja se razumiju kao pritisci na rad ovog sistema. Islamska zajednica je uvjerena da će pravosudni organi neovisno, u skladu sa zakonom ove zemlje, ispitati sve činjenice i na temelju njih suditi svakom pojedincu, čuvajući dostojanstvo ličnosti i pravni poredak”, naveo je u saopćenju reisu-l-ulema Kavazović.