Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Livnice čelika Tuzla nastavili štrajk glađu

BiH

radnici livnice

Radnici Livnice čelika Tuzla četvrti dan štrajkuju glađu, zahtijevajući da se riješi status njihovih radničkih knjižica i problem penzioniranja.

Jedan od njihovih zahtjeva je i isplata jedne plaće, s obzirom na to da mjececima nemaju primanja.

Iz kantonalne vlade nedavno su naveli da je problem zaplijenjenog pečata ove firme riješen, te da će se problem radnika ove firme rješavati putem stečaja firme “Bosnia Valves”, koja je u vlasništvu Livnice, koji predstoji.

Radnici, međutim, ne odustaju od svojih zahtjeva i to ne smatraju blagovremenim rješenjem.

Jedan od radnika tuzlanske Livnice Šemsudin Osmanović kaže da svi radnici koji štrajkuju smatraju da kantonalna vlada ima obavezu prema ovim radnicima u svakom pogledu.

-Ostajemo do daljnjeg ovdje, pa neko će možda i umrijeti, već smo stigli do iznemoglosti – poručio je Osmanović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović danas je na pres-konferenciji kazao da je održao sastanak sa sindikatom radnika “Bosnia Valves”, na kojem su oni iznijeli svoje zahtjeve.

-Njihov zahtjev da im se izda određeno rješenje i uvjerenje o statusu radnih knjižica treba biti upućen upravi “Bosnia Valvesa” – rekao je Mićanović.

Smatra također da zahtjev za isplatu jedne plaće, zbog kojeg ne žele da obustave štrajk, treba biti upućen poslodavcu.

-Ono što buni radnike, a ne žele da čuju, jest da je “Bosnia Valves” u vlasništvu Livnice čelika, koja je u stečaju, a Livnica u stečaju nije u vlasništvu državnog kapitala, već u vlasništvu stečajnih povjerilaca – naveo je.

Ističe da Vlada TK-a ne vrši nadzor nad Livnicom čelika Tuzla, a samim time ni nad “Bosnia Valvesom”, koju je osnovala Livnica. Također, dodaje, Vlada nema zakonskih mogućnosti da isplati radnicima bilo kakvu naknadu, a kamoli platu.

-Žao mi je što su radnici obmanjeni u određenim stvarima, ne znam iz kojih sfera dolaze, ali mogu kazati da Vlada TK-a želi riješiti taj problem – ustvrdio je Mićanović.

Navodi da je Vlada TK-a našla mogućnost o pokretanju stečaja te se očekuje da sud svojim zakonskim propisima to riješi u roku od tri mjeseca, koliko je trajao proces u vezi s Tvornicom transportnih uređaja, (TTU) i fabrikom obuće “Aida”. U istu ravan se nastoji dovesti i Livnica čelika, čime će biti riješen njihov radnopravno status.