Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Reis Kavazović: Srebrenica simbolizira nadu da je ovakvim zločinima došao kraj

11/07/2015

Ovo je za Bošnjake najsvetije mjesto, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u obraćanju prije dženaze za 136 žrtava genocida u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reis je citirao hadis u kojem se kaže “kada vam dođe uglednik nekog naroda iskažite mu poštovanje”, i podsjetio kako je taj hadis “sunnet Allahovog Poslanika”.

“Vi koji ste muslimani i tako se osjećate, tako treba na ovom mjestu i da se ponašate”, kazao je Kavazović.

On je kazao kako je 11. juli, dan kada se obilježava 20 dugih i tužnih godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, dan “koji je duboko uklesan u mramornom kamenu naših sjećanja”.

Izrazio je nadu i da pravdoljubivi dio svijeta osjeća “breme zla koje nosimo na našim plećima”.

“Srebrenica simbolizira nadu da je ovakvim zločinima došao kraj i da se buduća pokoljenja neće okupljati na nekim novim stratištima. To je najveća zadaća čovječanstva u našem vremenu”, kazao je reis Kavazović podsjetivši da je u srebreničkom genocidu ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka muslimana u “kukavičkom pohodu zločinaca kakve ne poznaje ljudski rod”.

Kazao je kako je Islamska zajednica u BiH svojim najvažnijim dokumentima obavezala sve muslimane i muslimanske na trajno čuvanje najvećeg poštovanja prema šehidima i šehitlucima, posebno na prostorima gdje je počinjen genocid. Obznanio je fetvu o genocidu nad Bošnjacima koju je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u kojoj se radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenim zonama Srebrenica i Žepa i sa stanovništa islamskog prava kvalificiraju genocidom. Fetvom su obavezani svi muslimani i muslimanke da čine sve što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile. Zatim, suđenje odgovornima za zločine protiv muslimana Bošnjaka je važno, navodi se u fetvi, kao i da se prihvataju odluke sudova, te da je zabranjena svaka osveta pojedinca i grupe i da predstavlja narušavanje principa zakonitosti.

Fetva poziva sve muslimane i muslimanke da se ponašaju u duhu islama i da ulažu sve u žaštiti života, vjere, slobode i dostojanstva ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.